Slovačka predsjednica izabrala viceguvernera za mandatara

07.05.2023.

Zadnja izmjena 21:20

Autor: Hina/HRT/A.S.

Zuzana Čaputova

Zuzana Čaputova

Foto: RADOVAN STOKLASA / Reuters

Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova izabrala je zamjenika guvernera središnje banke Ludovita Odora da predvodi tehnokratsku vladu nakon što je premijer Eduard Heger u nedjelju podnio ostavku, samo nekoliko mjeseci prije prijevremenih izbora u rujnu.


Slovačka, članica Europske unije i NATO-a, bori se s višemjesečnom političkom nestabilnošću jer je Hegerova vladajuća koalicija oslabljena u razdoblju visoke inflacije i rata u susjednoj Ukrajini.

Politička scena u zemlji rascjepkana je uoči izbora na kojima bi mogla pobijediti najveća oporbena stranka, koja se protivi nastavku vojne pomoći Kijevu. 

Heger, koji je vodio vladu od 2021. godine, podnio je ostavku nakon niza ostavki ministara i poziva oporbe da se povuče. Čaputova je rekla da će imenovati ostatak Odorove tehnokratske vlade nakon 15. svibnja. 

- Smatram to važnim za gladak završetak i prijenos posla između dviju vlada, rekla je u televizijskom obraćanju. 

Odor (46) je zamjenik guvernera Narodne banke Slovačke od 2018. godine.

Slovački premijer odstupio s dužnosti


Slovački premijer Eduard Heger je objavio da je od predsjednice zatražio da ga razriješi dužnosti nakon što je odlazak ministra dodatno uzdrmao njegovu vlast. 

Slovački premijer bio je suočen s pozivima oporbe da otvori put formiranju tehnokratske vlade koja bi vodila srednjoeuropsku zemlju do izbora u rujnu. 

U petak je s dužnosti odstupio ministar vanjskih poslova, nakon niza ministara koji su to učinili prije.

- Odlučio sam zatražiti od predsjednice da me razriješi vlasti kako bi joj ostalo prostora da pokuša s tehnokratskom vladom, koja će stabilno i mirno voditi Slovačku do demokratskih parlamentarnih izbora, rekao je Heger na konferenciji za medije. 

Vladajuća koalicija izgubila je većinu u rujnu prošle godine kad ju je napustila libertarijanska stranka SaS, koja je poslije optuživala vladu da nije učinila dovoljno da pomogne stanovništvu pogođenom rastom energetskih troškova. Heger od tada upravlja manjinskom vladom. 

Kao i druge europske države, Slovačka je financijski pomagala tvrtkama i kućanstvima zbog rasta energetskih troškova i inflacije. 

Prepirke između stranaka paralizirale su politiku u toj članici NATO-a i Europske unije koja snažno podržava susjednu Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!