Slovenci referendumom potvrdili zakon o depolitizaciji javne televizije

27.11.2022.

Zadnja izmjena 23:36

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Slovenci glasaju na 3 referenduma

Slovenci glasaju na 3 referenduma

Foto: HTV / HRT

U Sloveniji su održana tri referenduma i sva tri su prošla - o zakonima o dugotrajnoj njezi, Vladi i o Radio-televiziji Slovenija. 

Više od 62% birača poduprlo je zakon kojim se žele spriječiti politička imenovanja na javnoj televiziji, stvorivši uvjete za njegovo stupanje na snagu vjerojatno početkom 2023. godine.

Nakon prosvjeda većine novinara RTV-a Slovenije protiv političkog upletanja vodećih struktura koje je imenovala prethodna vlada, svrha novog zakona je osigurati potpunu institucionalnu i programsku autonomiju RTV-a Slovenije, novinarsku autonomiju i uređivačku neovisnost.

Nekoliko organizacija za zaštitu medija, poput Medijske organizacije jugoistočne Europe (SEEMO), s odobravanjem su pozdravile amandman kojemu je zadaća braniti uređivačku neovisnost RTV Slovenije. Konzervativni premijer Janez Janša, na vlasti od 2020. do 2022., učestalo je napadao medije optužujući ih za pristranost te je smijenio većinu vodećih ljudi RTV-a i imenovao sebi bliske suradnike. Potom je uslijedio niz štrajkova i prosvjeda protiv izmjene programa i pritiska kojemu su izloženi novinari pa je Slovenija pala s 36. na 54. mjesto na ovogodišnjoj listi medijskih sloboda organizacije Reporteri bez granica (RSF).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!