07:42 / 03.12.2019.

Autor: Klara Dujmović/P.F./HRT

Slovenci ne odustaju od toga da Hrvatskoj zabrane teran

-

-

Foto: - / -

U postupku u kojem Slovenija tuži Europsku komisiju jer je dopustila da i hrvatski vinari koriste ime teran, naši su predstavnici u Luksemburgu iznosili stajalište o sporu.
Na općem sudu Europske unije u Luksemburgu održana je usmena rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije vezano za slovensko-hrvatski spor oko vina teran.  Više od tri sata trajala je usmena rasprava, pri čemu su obje strane iznijele suprotna stajališta o toj problematici, a po završetku nisu dali izjave.

Europska je komisija, naime, prije dvije godine donijela delegirani akt kojim je našim vinarima omogućila upotrebu naziva teran - hrvatska Istra  za vino koje se na istarskom Poluotoku proizvodi stoljećima. Slovenija se očito s takvom odlukom nije pomirila pa je tužila Komisiju i taj akt sada pokušava osporiti.

- Kada bi Hrvatska imala argumente, ne bi u Bruxelles slala krivotvorenu dokumentaciju i sortne liste. Za geografsku zaštitu proizvoda trebaju argumenti struke, dokazi, tradicija i sve smo to mi odavno imali, tvrdi Slovenac Marijan Culj.

Slovenija je pri ulasku u Europsku uniju pod nazivom teran zaštitila vino od sorte refošk. No, Hrvatska je imala jake argumente te je uspjela uvjeriti Europsku komisiju da naše vinare izuzme iz te zaštite.

U postupku u kojem Slovenija tuži Europsku komisiju naši su predstavnici danas u Luksemburgu iznosili stajalište o sporu oko terana  ističući da je Komisija tek 2017. svojim aktom ispravila nepravdu koja je bila počinjena prema hrvatskim vinarima iz Istre.

Hrvatska formalno nije strana u postupku u kojemu su sučeljene Slovenija kao tužeća i Komisija kao tužena strana.

Kako prenose slovenski mediji, opći sud EU-a u Luksemburgu svoju će presudu vjerojatno donijeti iduće godine i na nju je moguća žalba koju Slovenija, ako ne uspije u sadašnjoj fazi, namjerava uložiti.

U međuvremenu, kako ističu, prodaja hrvatskog terana iz Istre u Sloveniji je i dalje zabranjena jer je prije dvije godine na zahtjev proizvođača kraškog terana donesen akt kojemu se tom vinu priznaje status robne marke, odnosno brenda, a onemogućava pojavljivanje na slovenskom tržištu vinu s isti nazivom.

- Osobno mislim da možemo očekivati da će sudbeno vijeće donijeti presudu u korist Europske komisije koja je donijela delegirani akt što znači da bi naši vinari mogli koristiti teran za svoja vina, rekao je Ecio Pinzan, pročelnik za poljoprivredu iz Istarske županije.

Dok Slovenci polažu isključivo pravo na ime teran, naši su vinari, kao i Europska komisija, za zajedničku upotrebu tog naziva. Je li Europska komisija, kako tvrde Slovenci, napravila proceduralnu pogrešku u donošenju akta, odlučit će sud u Luksemburgu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!