16:40 / 25.03.2021.

Autor: Jasminka Kalčić/I.H./Regionalni dnevnik/HRT

Slovenci žele do svoje imovine u Hrvatskoj

Jedrilice

Jedrilice

Foto: HTV / HRT

Društvene mreže poslužile su slovenskim vlasnicima nekretnina i plovila u Hrvatskoj da se okupe u inicijativi - "Otvorite nam granice". Od slovenskih i hrvatskih vlasti traže da im i za vrijeme pandemije dopuste slobodan dolazak do njihovih nekretnina i plovila.

Inicijativa okuplja više od 4.000 pristalica. Smatraju neprihvatljivim da im se kao vlasnicima uskraćuje pristup imovini u susjednoj zemlji, također članici EU-a. Ne žele izjednačavanje s turistima, ističu - jer vlasništvo podrazumijeva i dužnosti, plaćanje obveza koje im susjedna država nameće. Moraju, kažu, održavati nekretnine i plovila, a ne mogu im slobodno pristupiti. 


- Svjesni smo vremena i trenutka u kojemu živimo, ali korištenjem svojih nekretnina i plovila u Hrvatskoj nismo pridonijeli širenju ili jačanju epidemije, podaci koji bi govorili suprotno ne postoje, rekao je Jure Maček iz FB Inicijative "Otvorite nam granice". 


Stanje ni u Hrvatskoj ni u Sloveniji, a ni u drugim zemljama u okruženju nije dobro, kažu u istarskom Stožeru civilne zaštite i to prije svega treba imati na umu. 


- Ja uvažavam da su potrebe i interesi tih ljudi koji imaju tu nekretnine, i naši su dragi gosti a većina i prijatelji, no u ovoj situaciji je itekako poželjno i dobro da se ta mobilnost drži pod kontrolom, između država i županija, rekao je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite IŽ. 


Vlasnici nekretnina i plovila traže barem povoljniji način prelaska granice. 


- Za nas je neprihvatljivo da za svaki prelazak granice, zbog obilaska svojih nekretnina, plaćamo 93 eura, možda za početak da obje države za nas uvedu brze testove, koji su puno jeftiniji, dodao je Maček. 


Jeftiniji, ali nepouzdaniji. 


- Oko toga slušamo što struka kaže, Hrvatska ima PCR, a i neke države koje su dosad imale antigenske, nepouzdanije testove, vraćaju se sad PCR-u. U ovoj situaciji ne bi bilo dobro raditi izuzetke, dodao je Kozlevac. 


U Hrvatskoj je oko 110.000 nekretnina u vlasništvu slovenskih državljana, velik dio toga otpada na Istarsku županiju. Podaci o tome koliko je plovila u Hrvatskoj ili Istri u vlasništvu slovenskih državljana, nisu poznati, ali zacijelo je također riječ o velikome broju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!