13:08 / 03.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Slovenija: 1176 novozaraženih, umrle još 24 osobe, zaraza usporava

-

-

Foto: - / -

Udio zaraženih među testiranom populacijom u posljednja 24 sata je 25,6%. Podaci u zadnja dva tjedna govore da broj novih zaraza i dalje raste, ali ne prijašnjim tempom, što je ohrabrujuće.
U Sloveniji je u posljednja 24 sata među 4587 testova potvrđeno 1176 novih zaraza koronavirusom, a umrla su još 24 oboljela od COVID-a, objavila je slovenska vlada, a podaci pokazuju da se unatoč rastu broja slučajeva zaraza ipak širi malo sporije. 

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ Provjerili smo kako djeluju brzi testovi na koronavirus
➡️ Preminule 34 osobe, 1427 novozaraženih
➡️ Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava

Prethodni dan bilo je 557 novozaraženih i 25 umrlih, uz manji broj provedenih testiranja. U bolnicama je trenutno 925 zaraženih, od čega 146 na intenzivnim odjelima, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Udio zaraženih među testiranom populacijom u posljednja 24 sata iznosio je 25,6%, a podaci iz zadnja dva tjedna govore da broj novih zaraza i dalje raste, ali ne prijašnjim tempom, što je ohrabrujuće, kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vlade za COVID-19 Jelko Kacin.

Dodao je da se postupno smanjuje i postotak zaraženih među testiranima, ali  to zbog promjene protokola o tome koga se primarno testira može biti varljivo. Pravi indikator stanja stoga je popunjenost kapaciteta u bolnicama koje su pod velikim pritiskom, pojasnio je Kacin, izrazivši zabrinutost i brojem rasta umrlih koji je zadnjih dana stalno preko 30, pa se broj preminulih od početka epidemije povećao na 412.

Kako je jutros za Slovensku televiziju izjavila Bojana Beović, voditeljica stručnog tima vlade za Covid-19, zbog promjena u protokolu upućivanja ljudi na testiranje sada su, glede budućeg razvoja epidemije, više od samih brojki novih zaraza važniji broj i dinamika porasta hospitalizacija, posebno na intenzivnim odjelima.

- Oboljelih od ove bolesti u bolnicama  je stvarno puno, to ne možemo usporediti s bilo čime s čime smo se mi koji desetljećima radimo u medicini susretali, rekla je Beović.

Prema jučerašnjim podacima u Sloveniji je bilo 868 hospitaliziranih, od čega 135 na intenzivnoj njezi,  a očekuje se da će brojke još jedno vrijeme rasti. Broj  ukupno  potvrđenih zaraza od početka epidemije prešao je 36.000, a aktivno je preko 23.000 slučajeva.

Razmišlja se i o tome da se i u Sloveniji uvedu tzv. brzi entigenski testovi koji nisu toliko sigurni kad se radi o rezultatima, ali će biti široko dostupni i to je potencijalni način da se drugi val epidemije dovede pod kontrolu, navela je Beović.

Kako danas prenose slovenski mediji, bolnice se reorganiziraju u skladu s očekivanjima da će se broj hospitalizacija i dalje povećavati, ali se osjeća jak nedostatak potrebnog medicinskog kadra.

U ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) ocjenjuju da im u sadašnjem trenutku zbog dužih bolovanja, porodiljskih odsutnosti  i izolacija zbog Covida-19 nedostaje oko 400 sestara, a počinju se organizirati i trodnevni tečajevi za dobrovoljce Crcenog križa, kako bi se osigurale rezerve.

Dobrovoljci se angažiraju i u domovima za starije, gdje je situacija sa zarazama i nedostatkom kadra također kritična, javljaju slovenski mediji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!