12:43 / 21.09.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Slovenija: 1308 novozaraženih, troje umrlih

Slovenija

Slovenija

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1308 novih zaraza koronavirusom, troje oboljelih je umrlo, dok je broj pacijenata na intenzivnim odjelima nakon dugo vremena premašio je sto.

S 5728 testiranja potvrđeno je 1308 slučajeva, uz 23 posto pozitivnih nalaza, a aktivnih zaraza je 13 645, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ) u utorak.

U bolnicama je 378 covid pacijenata, 14 više nego dan ranije, dok ih je na intenzivnim odjelima trenutno 102.

14-dnevna incidencija zaraze na sto tisuća stanovnika povećana je na 644 slučaja, procijepljeno je punim dozama 46,1 posto ukupne populacije i 54,8 posto odraslog stanovništva.

Premda zaoštravanje mjera s uvođenjem covid potvrda za većiunu aktivnosti i obveznim cijepljenjem državnih službenika izaziva otpore, to je rezultiralo povećanjem interesa za cijepljenje protiv koronavirusa, pa se u proteklih sedam dana cijepilo 84 tisuće ljudi.

Vlada Janeza Janše inzistira da su zbog brzog širenja trećeg vala epidemije restriktivne mjere neophodne, pa ne isključuje uvođenje obveznog cijepljenja i za širi krug ljudi. Kako bi dodatno potaknula na cijepljenje vlada je počela s objavljivanjem popisa općina s najvećim udjelom onih koji su se cijepili.

Kako navodi provladin portal Siol.si, lošiju procijepljenost od Slovenije po podacima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) imaju samo Hrvatska, Latvija, Slovačka, Rumunjska i Bugarska, prema stanju zabilježenom 12. rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!