11:46 / 05.11.2020.

Autor: I.Z./Hina

Slovenija: 1685 novih zaraza i 22 preminulih, stanje u COVID bolnicama teško

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS, arhiva

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Broj hospitaliziranih po prvi je put iznad 10.000 i iznosi 1.025, od čega intenzivno liječenje treba 161 oboljeli od Covida-19, a broj umrlih od početka epidemije povećao se na 463.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata, s 5.991 testom, potvrđeno 1.685 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 22 oboljelih od Covida-19, objavila je slovenska vlada. ➡️ Beroš: 27,28 posto testova pozitivno
➡️ Epidemija zaraze koronavirusom - najnovije informacije

Prethodni dan bilo je 2.025 zaraza, uz nešto veći broj testiranih, a udio pozitivnih u ukupnim testovima u zadnja 24 sata pao je na 28,13 posto u odnosu na 32 posto, koliko je iznosio dan prije. Broj ukupnih zaraza od početka epidemije popeo se na 41.093, od čega je aktivno 23.432 slučajeva, dok broj zaraza na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 1.118.

Broj hospitaliziranih po prvi je put iznad 10.000 i iznosi 1.025, od čega intenzivno liječenje treba 161 oboljeli od Covida-19, a broj umrlih od početka epidemije povećao se na 463, nakon što zadnjih dana broj preminulih nije iznosio manje od 20 dnevno.

Premijer Janez Janša i članovi njegove vlade ovih su dana ponavljali da i idućih dana treba očekivati velik broj novozaraženih i hospitaliziranih, da vladine restriktivne mjere djeluju, ali da će s dosljednim pridržavanjem mjera trebati nastaviti još nekoliko tjedana, iako vjeruju da će krajem tjedna drugi val epidemije dosegnuti vrhunac.

Glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin izjavio je jučer da umjereni optimizam daje podatak da se reprodukcijski broj širenja epidemije smanjuje, pa će se za koji dan približiti broju jedan, što pruža dobru osnovu za ovladavanje epidemijom i postupno ukidanje nekih restrikcija kroz koji tjedan.

Stanje u slovenskim COVID bolnicama teško, iscrpljeno osoblje, manjak lijekova

Stanje u slovenskim bolnicama koje liječe COVID pacijente je teško, zdravstveno osoblje na rubu je svojih kapaciteta, a dolazi i do pomanjkanja nekih lijekova, osobito za pacijente na intenzivnim odjelima, doznaje se u Ljubljani. Na to je na vladinoj konferenciji za novinare upozorio predstojnik odjela za intenzivnu terapiju Infekcijske klinike ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), najveće slovenske bolnice u kojoj se liječi otprilike polovica od oboljelih od Covida-19 u Sloveniji.

- Stanje u pogledu raspoloživih postelja za bolesnike je alarmantno, otvaramo nove odjele i postelje, ali to neće moći ići u nedogled, kazao je dr. Matjaž Jereb, na dan kad je broj hospitalizacija u Sloveniji po prvi put premašio 1.000, od čega ih 161 treba intenzivno liječenje.

- Istina je da broj novozaraženih pada, ali vrha broja hospitaliziranih još nismo dosegnuli, to možemo očekivati tek za 10 do 14 dana, sve će biti jasno krajem mjeseca, kazao je u vezi s prognozama da je epidemija u Sloveniji pri samom vrhuncu, te dodao da će se  broj  hospitaliziranih na intenzivnim odjelima početi smanjivati  najkasnije.

Po Jerebovim je riječima posebno teško stanje na intenzivnim odjelima, gdje nedostaje osposobljenog potrebnog kadra, a zdravstveno je osoblje iscrpljeno, a dijelom i na bolovanju ili u izolaciji, s obzirom da je od početka rujna u ljubljanskom UKC-u bilo oko 500 zaraženih zdravstvenih djelatnika.

- Postoje i problemi s opremom koji će se u dogovoru s dobavljačima riješiti, no veće su teškoće s nedostatkom nekih lijekova, upozorio je Jereb.

Po njegovim riječima, za skrb o COVID pacijentima na intenzivnim odjelima nedostaje glukokortikoida, lijeka za smirivanje upala, a još veći problem je s nabavkom dušikova oksida budući da je u Europi samo jedan proizvođač tog lijeka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!