11:15 / 12.01.2021.

Autor: HRT/Hina

Slovenija: 1860 novozaraženih, 24 umrlih, pripremljen plan cijepljenja

Orna Wachman/Pixabay/ilustracija

Orna Wachman/Pixabay/ilustracija

Foto: - / -

Osnovni kriterij za cijepljenje opće populacije protiv Covida-19 u Sloveniji bit će životna dob, pa se u sadašnoj fazi prijavljuju oni stariji od 75 godina.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1860 novih zaraza koronavirusa, a od posljedica Covida-19 umrlo je 24 ljudi, objavilo je u utorak ministarstvo zdravstva, dok će premijer Janez Janša popodne iznijeti plan cijepljenja za prvih šest mjeseci ove godine.

S 5512 PCR testova potvrđeno je 1387 zaraza, a s 8455 brzih antigenskih testova još 473 infekcije. Pri tome je postotak pozitivnih testova kod PCR testova iznosio 25,2 posto, a kod antigenskih  5,6 posto.

Broj aktivnih slučajeva zaraze trenutno iznosi 24.190 i manji je za preko sto zaraza u odnosu na dan ranije, dok prosječni broj zaraza u jednom danu za posljednjih sedam dana iznosi 1865 i također ima trend pada.

U bolnicama je trenutno 1205 oboljelih od Covida-19, nekoliko pacijenata više nego prethodni dan, a broj onih na intenzivnim odjelima smanjen je na 198.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

Premda je broj hospitaliziranih Covid pacijenata zadnjih dana stabilan, još uvijek je velik broj dnevno zaraženih. Zato je vlada Janeza Janše poručila da sve restrikcije koje su uvedene ostaju na snazi najmanje do kraja tjedna. O  eventualnom "otvaranju"  učionica u osnovnim školama, ali samo za učenike prvih triju razreda, vlada će odlučivati u srijedu ili četvrtak.

O planu cijepljenja stanovništva u prvoj polovici ove godine popodne će novinarima govoriti premijer Janez Janša, koji zbog ostavke ministra zdravstva trenutno privremeno  vodi i taj resor, te ravnatelj Instituta za javno zdravlje Milan Krek.

Tijekom dana očekuje se i prva pošiljka cjepiva Moderne, no samo 1200 doza, što neće posebno ubrzati tempo cijepljenja.

Popravlja se situacija u domovima za starije

Vodeća slovenska infektologinja Bojana Beović izjavila je, međutim, da se učinci cijepljenja populacije u domovima za starije možda već osjećaju, jer je, po njenim riječima, zadnjih dana u tim institucijama sve manje štićenika kojima je zbog težeg oblika bolesti Covid-19 potreban odlazak u bolnicu. Tome može biti razlog i prirodna imunizacija kod onih koji su već preboljeli bolest, koja je najviše žrtava odnijela baš među najstarijom populacijom u domovima.

Slovenski mediji prenose međutim upozorenja epidemiologa da se brži tempo imunizacije odnosno cijepljenja može očekivati tek kada se počnu dobavljati cjepiva rađena klasičnom metodom na adenovirusu, s obzirom na lakšu proizvodnju i distribuciju. Također upozoravaju da su sadašnje količine za Sloveniju, kao i za druge zemlje koje su koordinirale nabavu preko Europske komisije, simbolične.

Postoje mišljenja da bi za cijepljenje 60 posto stanovništva, kako je predvidjela vlada, Sloveniji trebalo 10 tisuća cjepiva dnevno da bi do proljeća bio postignut kolektivni imunitet, što očito neće biti moguće. Zato je u tijeku i opsežna kampanja osvješćivanja stanovništva da se i dalje pridržavaju svih protuepidemijskih mjera, te da se svojim liječnicima prijave za cijepljenje, kako bi pravodobno bili stavljeni na listu čekanja.

Osnovni kriterij za cijepljenje opće populacije protiv Covida-19 u Sloveniji bit će životna dob, pa se u sadašnoj fazi prijavljuju oni stariji od 75 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!