12:16 / 16.07.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenija: 19 novih zaraza u 24 sata

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U slovenskoj vladi vjeruju da će se epidemiološka situacija idućih dana smirivati.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1032 ljudi, te potvrđeno 19 novih slučajeva zaraze, objavila je slovenska vlada.

-
Koronavirus - iz minute u minutu    

Dnevni broj utvrđenih novih zaraza jednak je kao i prethodni dan kada je bilo provedeno 1112 testova. U zadnjih sedam dana potvrđena su ukupno  134 nova slučaja, najviše u petak, kad ih je bilo 34.

Najviše novih zaraza u zadnja 24 sata  potvrđeno je u općini Hrastnik (6), a zatim u  Ljubljani i Ajdovščini (po 2 slučaja). Po jedna nova zaraza potvrđena je u  Dravogradu, Šentjurju, Kranju, Krškom, Radencima, Zagorju ob Savi, Brezovici, Cerkvenjaku i Ivančnoj Gorici.

Najviše novozarežnih u zadnja 24 sata(njih 7) je u dobnoj skupini od 25 do 34  godine, dvoje u skupini od 14 do 24, osam u dobi od 35 do 64 godine, a dvoje starijih od 65 godina.

Još je 264 aktivna slučaja zaraze, prema podacima slovenskog ministarstva zdravstva.

Broj potvrđenih zaraza od početka epidemije u Sloveniji povećao se na ukupno 1897, u bolnicama je zbog covida-19 18 pacijenata, što je dva više nego prethodni dan, a jedan je na odjelu intenzivne njege.

U zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva među zaraženima, pa ukupni broj umrlih ostaje 111.

U slovenskoj vladi vjeruju da će se epidemiološka situacija idućih dana smirivati.

- Krajem prošlog tjedna smo se bojali da će brojke novozaraženih biti veće, no možda su mjere koje smo donijeli prije desetak dana, stroži nadzor  i uručivanje odredaba o karanteni već na granici, imali stanovit učinak, kazao je za Slovensku televiziju Aleš Rozman, ravnatelj bolnice za plućne bolesti Golnik i jedan od članova vladinog tima za covid-19.

- Nadam se da smo dosegli vrhunac i da brojke novozaraženih neće rasti iako je situacija kompleksna, kazao je, te dodao da je teško predvidjeti kako će se virus širiti među populacijom, osobito zbog riskantnih socijalnih druženja i događaja kakvi su na primjer vjenčanja ili masovnije priredbe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!