12:23 / 16.12.2020.

Autor: V.K./Hina

Slovenija: 2107 zaraženih, 39 preminulih, stanje se još uvijek ne smiruje

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: REUTERS/David W Cerny

Foto: - / REUTERS

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2107 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 39 oboljelih od posljedica Covida-19, objavila je slovenska vlada.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2107 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je još 39 oboljelih od posljedica Covida-19, objavila je slovenska vlada koja danas sa stručnjacima utvrđuje režim restrikcija koji će vrijediti u vrijeme predstojećih praznika.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije, 92 osobe preminule, 3.327 novooboljelih
➡️ Epidemiologinja Petrović: Sigurnosni profil cjepiva je jako dobar, ne očekujemo naknadne nuspojave

U zadnja 24 sata je analizirano  6579 briseva, što znači da je pozitivno visokih 32 posto testova, što je veći udio nego prethodni dan kad ih je bilo 27 posto, ali uz više smrtnih ishoda među oboljelima - njih 44.

Stanje u bolnicama i dalje je teško iako je broj potvrđenih novih zaraza u odnosu na stanje od prije tjedan dana malo smanjeno, kazao je na konferenciji za novinare glasnogovornik vade za Covid-19 Jelko Kacin.

Tako je trenutno hospitaliziran 1251 pacijent, što je 33 manje nego u utorak, dok je broj bolesnika na intenzivnim odjelima covid bolnica za sedam manji i iznosi 211. Broj hospitaliziranih na tjednoj razini se smanjuje, ali vrlo sporo, kazao je Kacin.

- Porast broj novozaraženih u zadnja je 24 sata posebno izrazit bio u Novom Mestu, Krškom, Trebnju i Celju, naveo je Kacin.

Epidemiološko stanje ocjenjuje se i dalje vrlo ozbiljnim i teškim, pa će manje ublažavanje nekih restrikcija ostati na snazi samo do 23. prosinca, kako bi se izbjegao ponovni jači rast širenja epidemije, u vrijeme kad bi moglo doći do većeg broja neželjenih okupljanja ljudi izvan užeg obiteljskog kruga.

Slovenska vlada danas se sastaje s epidemiolozima i drugim stručnjacima za Covid-19, a o mjerama koje će vrijediti za vrijeme praznika odluku bi trebala donijeti na sjednici u četvrtak, kada će prema najavama produžiti vrijeme trajanja mjera drugog vala epidemije za još mjesec dana.

Ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je da se zalaže za stroge restrikcije za vrijeme predstojećih praznika pa i "zatvaranje" gospodarskih aktivnosti u vrijeme kad se dosta koriste dopusti i godišnji odmori, što bi za gospodarstvo izazvalo "najmanje štete", kao i za zatvaranje svih trgovina osim onih za živežne namirnice.

Slovenski epidemiolog Trampuž upozorio na loše stanje u Sloveniji

Slovenski epidemiolog Andrej Trampuž koji radi u uglednoj berlinskoj klinici Charite ocijenio je pogrešnom odluku slovenske vlade da, unatoč visokom broju zaraza, djelomično ublaži neke protuepidemijske mjere.

- Epidemiološka situacija u Sloveniji je vrlo ozbiljna. Slovenija ima otprilike dva puta više potvrđenih zaraza po  broju stanovnika u usporedbi sa Njemačkom, kazao je Trampuž u kraćem razgovoru za Slovensku televiziju. 

- Unatoč manjem broju zaraženih, Njemačka ne ide u opuštanje nego u skoro potpuni lockdown u slijedećem blagdanskom razdoblju, dok je Slovenija odredila privremeno popuštanje mjera iako ima težu situaciju, upozorio je Trampuž. Dodao je da će to kao posljedicu imati još više novozaraženih, a onda i više teže oboljelih te smrtnih slučajeva.

Slovenija je po  broju novozaraženih po njegovim riječima odmah iza Hrvatske, a širenje epidemije u Sloveniji bit će zbog popuštanja mjera još teže kontrolirati.

Trampuž je ocijenio da je potrebno donijeti neke "pametne mjere", a ukinuti neke koje ne daju željenih rezultata, poput nošenja maski na otvorenom ili zabrane napuštanja granica općina prebivanja.

Posebno je sada potrebno zaštititi stariju populaciju s većim zdravstvenim rizikom. Starijim bi se ljudima ljudima moglo, kao što je to učinjeno u Njemačkoj, besplatno podijeliti maske FFP 2 koje su djelotvornija zaštita od virusa, naveo je kao primjer Trampuž.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!