11:05 / 25.11.2020.

Autor: V.K./Hina

Slovenija: 2226 novih zaraza, još 43 mrtvih

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 8063 testa potvrđeno 2226 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 43 oboljelih, objavila je slovenska vlada.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 8063 testa potvrđeno 2226 novih zaraza koronavirusom, a od posljedica Covida-19 umrlo je još 43 oboljelih, objavila je slovenska vlada.

➡️
Koronavirus - najnovije informacije

Riječ je o trećem najvećem dnevnom broju zaraženih od početka epidemije, nakon što je 27. listopada bilo 2611 zaraženih, a i udio pozitivnih testova je povećan u odnosu na prethodni dan i iznosio je 27,61 posto, kad su zabilježene 1302 zaraze i 59 mrtvih, najviše do sada.

Slovenska vlada u četvrtak će odlučivati o epidemiološkim mjerama, a vladin stručni tim za Covid-19 predložio je da se sve restriktivne mjere produže i na idući tjedan.

Stroge mjere i zatvaranje u Sloveniji su na snazi već skoro mjesec dana, a neki smatraju da bi trebale ostati na snazi do kraja godine, unatoč mišljenjima  je dosegnut tzv. "plato" drugog vala epidemije i da bi broj dnevnih zaraza mogao krajem ovog i početkom idućeg tjedna početi padati, nakon čega će početi padati i broj hospitalizacija.

U Sloveniji je od početka epidemije od posljedica Covida-19 umrlo 1199 ljudi, a mediji navode da je po međunarodnim podacima Slovenija na prvom mjestu po mortalitetu među oboljelima u zadnjih sedam dana.

Stanje u bolnicama koje primaju covid bolesnike i dalje je ponegdje kritično i u nekima su kapaciteti smještaja već popunjeni, pa se oboljeli premještaju u one koje još imaju slobodnih postelja.

Kako javljaju slovenski mediji, najteže stanje što se tiče širenja virusa i hospitalizacija je u Prekmurju, na sjeveroistoku zemlje, i na području Maribora.

Premijer Janez Janša danas će u parlamentu predstaviti novi zakonski paket pomoći za koronakrizu koji među ostalim donosi i veliko povećanje kazni za prekršitelje epidemioloških mjera koje bi se naplaćivale u iznosima od tisuću do deset tisuća eura, no oporba je amandmanom na zakon tražila da se od toga odustane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!