18:00 / 09.03.2020.

Autor: T.D./Hina

Slovenija: 25 zaraženih, nove mjere za suzbijanje koronavirusa

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Foto: REUTERS/Dado Ruvic/File Photo

Foto: - / REUTERS

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju preko SMS poruka će biti obaviješteni o predviđenim mjerama zaštite, a sva domaćinstva dobit će i detaljna uputstva putem pošte.
Broj zaraženih koronavirusom povećao se navečer za dva pa je sada u Sloveniji ukupno zaraženo 25 osoba, potvrdio je ministar zdravstva Aleš Šabeder.

Kako javlja Slovenska tiskovna agencija STA, neslužben podatak je da se među dvojicom novozaraženih nalazi i jedan od vodećih ljudi u Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) u Ljubljani.

Najviše slučajeva sekundarne zaraze, odnosno prijenosa infekcije s osoba koje su boravile u inozemstvu na druge s kojima su bili kontaktu u Sloveniji je na jugozapadu Slovenije, pa su posebne, strože mjere zaštite proglašene za područje Novoga Mesta, Črnomelja i Metlike.

Tako je tijekom dana zabilježeno još šest novih slučajeva te da je do sada testirano više od 1200 ljudi.

Ministar zdravstva Aleš Šabeder kazao je nakon sastanka Vijeća da se s današnjim danom, zbog širenja virusa u Sloveniji, donose nove mjere za sprječavanje daljnjeg širenja infekcije. Između ostalog, uvodi se obvezno mjerenje temperature putnika koji slijeću na ljubljanski aerodrom, kontrole na eventualnu prisutnost zaraze uvode se i na granici s Italijom, iz proračuna se oslobađaju pričuve predviđene za izvanredne situacije, a u koordinaciji s EU-om će se za Sloveniju naručiti 500.000 zaštitnih maski.

Svi putnici koji dolaze u Sloveniju preko SMS poruka će biti obaviješteni o predviđenim mjerama zaštite, a sva domaćinstva dobit će i detaljna uputstva putem pošte.

Kako je dodao Šebeder, stručna je ocjena epidemiologa da u ovom trenutku zatvaranje vrtića i škola zbog većeg broja zaraženih koronavirusom nije potrebno, ali se zato postrožuje jučerašnja uredba o zabrani javnih okupljanja u zatvorenim prostorima u kojima je više od petsto osoba, pa se sada ta zabrana odnosi na okupljanja s više od sto ljudi, a predviđene su i kazne za prekršitelje.

Uz to, potvrdio je Šabeder, odlučeno je da će se svjetsko prvenstvo u skijaškim skokovima krajem tjedna u Planici održati bez publike, a isto tako i međunarodno natjecanje u alpskom skijanju "Pokal Vitranc" u Kranjskoj Gori, također ovoga tjedna.

Šabeder je kazao da su posebne mjere prevencije i zaštite uvedene na području pokrajina Bele krajine i Dolenjske, zbog slučaja liječnika iz Metlike koji je boravio u Italiji na skijanju, a nakon toga tri dana radio i bio u kontaktu s pacijentima te prenio infekciju na dva zdravstvena djelatnika. Također je nakon današnjeg sastanka potvrđeno da je među zaraženima sada sedam zdravstvenih djelatnika.

U ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) s današnjim je danom ukupno hospitalizirano 15 bolesnika s koronavirusom, u dobrom su stanju, a oni koji nemaju težih simptoma bolesti bit će otpušteni kući s uputstvima i biti pod redovnom liječničkom kontrolom, objasnili su u najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi.

Slovenska vlada nastoji se pripremiti i za potencijalne gospodarske štete u slučaju da kriza oko koronavirusa potraje dulje. Ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek u ponedjeljak je kazao da je pripremljen zakonski paket za smanjivanje negativnih posljedica krize na gospodarstvo zbog koronavirusa u visini od čak 998 milijuna eura. Spreman je interventni zakon s kratkoročnim djelovanjem kojim bi vlada poduzećima omogućavala subvencije u visini 40 posto štete izazvane u radnom procesu zbog koronavirusa, a pripremaju se i dugoročne mjere za pomoć izvoznom gospodarskom sektoru i turizmu.

Počivalšek je dodao kako je potrebno precizirati uvjete odnosno kriterije za odobravanje takve pomoći i da je o tome već govorio s europskim povjerenikom za krizno upravljanje Janezom Lenačičem, budući da takve mjere treba uskladiti s pravilima EU-a.

Sastanku su, uz premijera vlade na odlasku Marjana Šareca, prisustvovali i predsjednik države Borut Pahor te mandatar za sastav nove vlade Janez Janša.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!