11:35 / 30.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Slovenija: 425 novozaraženih, 51 umrlih, epidemiolozi protiv preranog opuštanja

fernando zhiminaicela/Pixabay

fernando zhiminaicela/Pixabay

Foto: - / -

U nedjelju je od posljedica Covida-19 umro 51 pacijent, drugi najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije, pa se ukupan broj preminulih povećao na 1435.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 1880 testova potvrđeno 425 novih zaraza koronavirusom, a umro je još  51 oboljelih od Covida-19, objavila je slovenska vlada.

Premda je 23-postotni udio pozitivnih testova u zadnja 24 sata manji nego prethodni dan i dalje je viši nego što se očekivalo, pa su epidemiolozi i dalje oprezni u pogledu prognoza za iduće dane.

Još je prerano za najavljivanje relaksacije i popuštanja nekih od restriktivnih mjera koje su na snazi već više od mjesec dana, ocjenjuju slovenski epidemiolozi, te dodaju da je potrebno pričekati rezultate za idućih nekoliko dana, jer su oni koji se dobiju krajem tjedna netipični, a broj provedenih testova manji.

Kako su sinoć izjavili Bojana Beović i Aleš Rozman, članovi vladinog stručnog tima za Covid-19, do popuštanja nekih od mjera moglo bi doći tek kad se prosječan broj novih zaraza spusti na manje od tisuću, a reprodukcijski broj širanja zaraze svede na manje od jedan, jer bi u suprotnome opet moglo doći do "rasplamsavanja" epidemije.

Ocijenili su da je jedan od značajnih razloga što se broj novih zaraza ne smanjuje u skladu s očekivanjima to što dio stanovništva ne poštuje donesene mjere.

Nakon što se širenje epidemije stabilizira, prvo bi po njihovoj ocjeni moglo doći do vraćanja dijela učenika u učionice sa sadašnje on-line nastave kod kuće.

Sa infekcijama potvrđenim u zadnja 24 sata ukupan njihov broj od početka epidemije povećao se na preko 75806, a aktivnih je 20233 slučajeva zaraze.

U nedjelju je od posljedica Covida-19 umro 51 pacijent, drugi najveći broj umrlih u jednom danu od početka epidemije, pa se ukupan broj preminulih povećao na 1435. Broj hospitaliziranih povećao se za 36 i i trenutno ih je u bolnicama na covid odjelima 1258  pacijenata, a na intenzivnim odjelima smješteno je 205 teško oboljelih, troje više nego u nedjelju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!