11:13 / 02.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenija: 55 novozaraženih, najviše u zadnjih pet mjeseci

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1608 ljudi, potvrđeno je 55 novih zaraza koronavirusom.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata na koronavirus testirano 1608 ljudi, potvrđeno je 55 novih zaraza koronavirusom, a jedna osoba je umrla, objavila je slovenska vlada.

-
Koronavirus - nove informacije  

Riječ je o trećem najvećem broju dnevnih zaraza od početka epidemije i povećanju broja zaraženih za 14 u odnosu na prethodni dan, kad je napravljeno 1415 testova.

Najviše novih dnevnih zaraza do sada zabilježeno je 26. ožujka kada ih je bilo 61, a nakon toga 1. travnja, kad su testovi pokazali 56 pozitivnih rezultata.

Ukupno je od početka epidemije sa 161.847 testiranja potvrđeno 2924 zaraza, aktivnih slučajeva je još 468, a sa zadnjim je smrtnim slučajem broj preminulih sada povećan na 134.

Trenutno je hospitalizirano 26 pacijenata zbog Covida-19, od čega njih četvoro trebaju intenzivno liječenje, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Slovenski epidemiolozi o "novoj realnosti" zbog ponovnog rasta zaraza

Slovenske epidemiologe brine trend rasta novih zaraza koronavirusom u zemlji, susjednim državama i Europi, te su upozorili na potrebu striktnog pridržavanja propisanih mjera kako bi se izbjeglo da situacija izmakne kontroli i dođe do eksponencijalnog rasta, te posljedičnih teškoća u gospodarstvu, zdravstvenom i obrazovnom sustavu.

- Nošenje  maske, održavanje distance i dezinfekcija ruku u svakodnevnom životu moraju biti naša nova realnost jer se bez toga ne može naprijed niti smanjiti štetu, kazao je na konferenciji za novinare epidemiolog Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Komentirajući 55 novih zaraza koronavirusom u zadnja 24 sata, Krek je kazao da je to podatak zbog kojega je prošle noći loše spavao, da je sada povećan i reprodukcijski broj potencijalnog širanja virusa, kao i incidencija novih zaraza u zadnjih 14 dana na 100.000 stanovnika koja sada iznosi 23 novozaražena dnevno, što Sloveniju svrstava u "žutu" zonu.

Krek je kazao da je slično stanje i rast novih zaraza i u susjednoj Italiji, da broj novoobljelih raste u Mađarskoj i drugim susjednim državama, te da su trenutno samo dvije europske države u tzv. "zelenoj" zoni s incidencijom od manje od deset slučajeva na 100.000 stanovnika.

Od 55 novih slučajeva u zadnja 24 sata bilo je desetak "importiranih", od toga tri  nakon povratka iz Hrvatske, 2 iz Švicarske, a ostali iz Rusije, Kosova, Pakistana i Mađarske. Kod 14 novozaraženih izvor infekcije je nepoznat, zato jer oni koji su zaraženi ne žele otkriti svoje kontakte kako bi oni s kojima su bili izbjegli karantenu, kazao je Krek, upozorivši da je to neodgovorno prema cijelom društvu.

Predstojnica instituta za medicinu rada Metoda Dodič Fikfak i predstavnici ministarstva rada te infektolozi pozvali su poduzeća da poduzmu sve kako bi se izbjeglo širenje virusnih oboljenja i Covida-19 u radnim sredinama jer novog zatvaranja gospodarstva neće biti.

Tvrtke moraju izraditi nove radne i sigurnosne protokole u kojima će Covid-19 biti definiran kao povećan rizik, te kojima bi se nenošenje maski i održavanje fizičke distance i drugih epidemioloških mjera preciziralo kao prekršaj radne disciplina koji bi se mogao kažnjavati i prekidom ugovora o radu, naveli su među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!