11:25 / 22.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenija: 88 novih zaraza u zadnja 24 sata

Ilustracija (Matija Habljak/PIXSELL)

Ilustracija (Matija Habljak/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U bolnicama je trenutno 71 pacijent s Covidom-19, od čega ih 13 treba intenzivno liječenje, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.
U Sloveniji je u zadnja 24 sata na 2335 testiranih potvrđeno 88 novih slučajeva koronavirusa, a nije bilo preminulih, objavila je slovenska vlada.

- Epidemija izazvana koronavirusom - iz minute u minutu   

To je 38 zaraza više u odnosu na prethodni dan, kad je novozaraženih bilo 50, ali uz samo 984 testiranih osoba.

U bolnicama je trenutno 71 pacijent s Covidom-19, od čega ih 13 treba intenzivno liječenje, pokazuju podaci ministarstva zdravstva.

Od početka epidemije, u Sloveniji je, sa 205.015 provedenih testova, potvrđeno 4,558 zaraza, a do sada je od posljedica Covida-19 umrlo 142 ljudi.

Šef intenzivnog odjela na infektivnoj klinici ljubljanskog UKC-a Matjaž Jereb izjavio je da je broj hospitalizacija i bolesnika na intenzivnim odjelima zabrinjavajući i da se se s obzirom na epidemiološku situaciju idućih dana i tjedana može očekivati rast broja novih bolesnika u bolnicama, koje imaju ograničene kadrovske i materijalne kapacitete.

Premijer Janez Janša izjavio je u parlamentu da je situacija s razvojem epidemije ozbiljna, ali da su bolnice, što se tiče opreme i organizacije, spremnije za suočavanje s većim brojem zaraženih Covidom-19 nego što su bile u ožujku i travnju, u prvom epidemijskom valu, ali da su problem potrebni zdravstveni kadrovi, kojih nedostaje. Pozvao je bolnice da svoj rad prilagode onome iz proljeća i prvog vala epidemije.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za Covid-19, najavila je reorganizaciju rada bolnica i pomoć vlade kako bi se one kadrovski ojačale, za što su osigurana sredstva. Izrazila je zabrinutost porastom broja novozaraženih, a posebno onih koji trebaju prijem u bolnicu.

Po njenim riječima, u slovenskim bolnicama je na Covid odjelima trenutno 71 pacijent, od čega ih 13 treba intenzivno liječenje, no uz sadašnji bi se trend  broj hospitaliziranih sredinom listopada mogao povećati na 250 do 300, pri čemu bi ih pedesetak bilo na intenzivnom liječenju.

Beović je upozorila na potrebnu striktne primjene epidemioloških mjera koje je vlada krajem prošlog tjedna dopunila skraćujući vrijeme rada lokala i uvodeći obvezu nošenja maski ne samo u zatvorenim prostorima, nego i na otvorenome, gdje nije moguće održavati fizičku distancu. Uz dosljednu primjenu mjera, broj novozaraženih mogao bi početi padati za desetak dana, kazala je.

Glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin rekao je da vlada pažljivo prati razvoj situacije u Sloveniji i svim susjednim državama te da je situacija u Sloveniji nešto slabija nego u Italiji, ali bolja nego u Hrvatskoj, Mađarskoj i Austriji, gdje nove zaraze također rastu.

Što se tiče "osvježavanja" tzv. crvene liste epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je od susjednih država trenutno samo Hrvatska, Kacin je rekao da to u ovom  trenutku ne treba očekivati, iako su se i Austrija i Slovenija na nju praktički uvrstile brojem oboljelih na sto tisuća stanovnika u zadnjih 14 dana.

Po njegovim riječima, Slovenija očekuje da će u Europskoj uniji danas biti postignut konsenzus oko zajedničkih i usuglašenih kriterija za lakše prelaženje granica, prema prijedlogu koji je dala Europska komisija (tzv. europski "semafor), te će se kasnije tim kriterijima pridružiti i Slovenija.

Što se tiče Hrvatske, Kacin je za Slovensku televiziju kazao da on ne očekuje da bi se Hrvatska, s obzirom na sadašnje stanje, uskoro mogla opet uvrstiti na tzv. "zelenu" listu epidemiološki sigurnih destinacija, prema kriterijima koje ima Slovenija. No, budući da je Hrvatska u Europskoj uniji za nju vrijedi niz iznimaka, pa tako Slovenci koji u Hrvatskoj imaju vikendice i dalje mogu preko granice na 48 sati,  nešto liberalniji je i režim prelaska granice za Hrvate koji rade u Sloveniji, a omogućeni su i prekogranični obiteljski posjeti, rekao je Kacin.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!