Slovenija: broj novozaraženih u porastu, nove preporuke epidemiologa i bolnica

19.07.2022.

18:52

Autor: HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zbog znatnog rasta zaraza koronavirusom zadnjih tjedana u Sloveniji se uvode restrikcije za posjete pacijentima u bolnicama, uz obvezno nošenje zaštitnih maski, a najnovija je preporuka epidemiologa cijepljenje ranjivijih skupina dodatnom, drugom booster dozom.

Iz UKC-a Maribor priopćili su danas da posjeti do daljnjega nisu dozvoljeni, osim u izuzetnim slučajevima i da su maske obvezne za sve, slične mjere su u bonici u Celju, dok u UKC-u Ljubljana, najvećoj slovenskoj zdravstvenoj ustanovi, poručuju da je obvezno nošenje maski na snazi od 7. srpnja, ali da potpuna zabrana posjeta bolesnicima za sada nije predviđena.

Ministarstvo zdravstva objavilo je da je u zadnja 24 sata potvrđeno 2764 novih zaraza koronavirusom, što je najveći broj dnevnih slučajeva nakon 4. travnja kad ih je bilo 3433. Broj novozaraženih porastao je u zadnjem tjednu za 17 posto, a rastu i 7-dnevna incidencija koja je dosegla 1566 slučajeva te 14 dnevna incidencija sa 957 slučajeva zaraze na sto tisuća stanovnika.

Vladina stručna skupina za cijepljenje objavila je u skladu s najnovijom situacijom novu preporuku prema kojoj se druga dodatna booster doza cjepiva savjetuje osobama s povećanim rizikom za teži tijek covida, a riječ je o kroničnim bolesnicima, štićenicima domova za starije i nemoćne osobe. Prema toj uputi cijepljenje se općenito savjetuje osobama starijima od 60 godina, drugom booster dozom mogu se cijepiti i druge osobe starije od 18 godina ako to žele, a ta se doza daje najranije tri mjeseca nakon što su primili prvu booster dozu.

Prema trenutačnim službenim podacima, u bolnicama je na običnim odjelima hospitalizirano 307 bolesnika s potvrđenim COVID-om, a na odjelima za intenzivnu njegu njih 18.

Epidemiolozi navode da broj hospitalizacija, premda u porastu, nije kritičan, da varijante koronavirusa koje dominiraju ovog ljeta u pravilu ne izazivaju teže simptome i da je među novooboljelima najviše onih iz mlađih i srednjih starosnih skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!