16:37 / 13.07.2020.

Autor: B.A./Hina

Slovenija će prilagoditi njemačku aplikaciju za Covid-19

Ilustracija: REUTERS/Borut Zivulovic

Ilustracija: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Aplikacija za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom u Njemačkoj je već u upotrebi.
Slovenija će prilagoditi aplikaciju za praćenje kontakata zaraženih koronavirusom koja je u Njemačkoj već u upotrebi, izjavio je u ponedjeljak ministar za javnu upravu Boštjan Koritnik.

Aplikacija koju će na dobrovoljnoj osnovi u svoje mobilne telefone moći instalirati zaraženi, oni koji su u karanteni i svi ostali temeljit će se na njemačkoj tehnologiji otvorenog koda i državu će ta prilagodba stajati manje od 40.000 eura, kazao je Koritnik na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodavši kako se očekuje da će vrlo brzo ući u upotrebu.

Danas je takva aplikacija u upotrebi u deset država Europske unije, a u Njemačkoj ju koristi više od 15 milijuna ljudi. Ona ne omogućava otkrivanje geolokacije, ne djeluje na osnovi GPS-a nego na blue tooth tehnologiji, ne omogućava pohranu i obradu podataka, a štiti privatnost i ljudska prava, navode u slovenskoj vladi.

Glasnogovornik slovenske vlade za Covid-19 Jelko Kacin ustvrdio je da će aplikacija biti od velike koristi slovenskim epidemiolozima u otkrivanju kontakata s oboljelima, bit će interoperabilna sa sličnim aplikacijama u drugim zemljama, pa i s hrvatskom aplikacijom, što je važno s obzirom na velik promet ljudi između Slovenije i Hrvatske, ocijenio je Kacin.

Slovenski mediji navode da će slovenska prilagodba biti vrlo brzo razvijena u suradnji nacionalnog Instituta za javno zdravlje i domaćim stručnjacima.

Ministarstvo za javnu upravu aplikaciju će naručiti za epidemiologe, pri čemu će se prilagoditi njemački model aplikacija koje su za operacijske sisteme IOS i Android objavljene pod licencijskim modelom otvorenog koda, navodi ljubljansko "Delo".

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u zadnje vrijeme više puta da je u predstojećoj fazi razvoja epidemije Covida-19 primjena aplikacije jedina alternativa ponovnom zatvaranju društvenog i ekonomskog života ili primjeni sve strožih mjera, ali da bi aplikacija za zaražene i one u karanteni morala biti obvezna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!