Slovenija danas predstavlja plan o dodjeli statusa kandidata BiH

20.06.2022.

11:52

Autor: M.Š./Hina/HRT

Tanja Fajon

Tanja Fajon

Foto: Amir Hamzagic / ATAImages

Prilikom dodjele statusa kandidata Ukrajini Europska unija ne smije zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, a posebice BiH, istaknula je u ponedjeljak slovenska ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon u Luxembourgu i najavila da će Slovenija predstaviti plan za davanje statusa kandidata BiH.

- Moramo učiniti sve da politika proširenja bude vjerodostojna, što znači da ne smijemo zaboraviti proširenje na zapadni Balkan, rekla je Fajon u izjavi za slovenske medije po dolasku na sastanak ministara vanjskih poslova EU-a koji se održava u Luxembourgu.

- S obzirom na to da bi i sam proces proširenja mogao biti upitan, podržavamo sve napore EU-a za početak pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, ukidanje viza za Kosovo i dodjelu statusa kandidata BiH.

Slovenija će na današnjem sastanku iznijeti inicijativu kako pomoći zemlji poput BiH davanjem statusa kandidata, kazala je.

Davanjem takvog statusa, u Bosni i Hercegovini bi se ohrabrile proeuropske snage, naveo je prošli tjedan u pismu predsjedniku Europskoga vijeća Charlesu Michelu slovenski predsjednik Borut Pahor.

Prema slovenskom prijedlogu, kako navode slovenski mediji, Bosna i Hercegovina bi dobila status kandidata za članstvo na samitu EU-a u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Slovenski premijer Robert Golob je tijekom posjeta Bruxellesu ranije ovoga tjedan izjavio da će predložiti da se Bosni i Hercegovini dodjeli status kandidata, a prema tom prijedlogu, pristupni pregovori će početi onda kada BiH usvojiti zakone sadržane u političkom sporazumu koji su bosansko-hercegovačke političke stranke postigle na briselskim razgovorima prije tjedan dana, navodi slovenska novinska agencija STA.

To su Zakon o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću, Zakon o sudovima, Zakon o sprječavanju sukoba interesa i Zakon o javnoj nabavi.

Donošenjem ovih zakona omogućit će se otvaranje pregovaračkog poglavlja 23, koje pokriva pravdu i temeljna prava, te poglavlja 24 pod nazivom Pravda, sloboda i sigurnost.

Ostala pregovaračka poglavlja bila bi otvorena onda kad BiH ispuni kriterije iz briselskog sporazuma u području izbora i drugim relevantnim područjima, prenijela je STA. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!