12:05 / 13.05.2020.

Autor: V.K./Hina

Slovenija: Dvije nove zaraze, još jedna smrt od koronavirusa

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz provedenih 1147 testova potvrđene dvije nove zaraze koronavirusom, pa se ukupan broj zaraženih od početka epidemije povećao na 1463.
U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz provedenih 1147 testova potvrđene dvije nove zaraze koronavirusom, pa se ukupan broj zaraženih od početka epidemije povećao na 1463, objavila je slovenska vlada.

Još jedan oboljeli od covida-19 je umro, pa je ukupan broj preminulih među zaraženima porastao na 103.

Trenutno je u bolnicama u Sloveniji 38 hospitaliziranih, od čega devetoro na odjelima intenzivne njege, a još jedan pacijent otpušten je iz bolnice, pa se tako ukupan broj  onih koji su s liječenja u bolnicama nakon oporavka poslani kućama povećao na 260.

Kako je na konferenciji za novinare, komentirajući najnovije podatke,  istaknuo vladin glasnogovornik Jelko Kacin, epidemiološka situacija i dalje se poboljšava, po prvi put je broj hospitaliziranih bolesnika od Covida-19 smanjen na manje od 40, a mjere popuštanja se zahvaljujući uspješnom obuzdavanju epidemije nastavljaju.

Rad su ovog tjedna obnovile s posebnim mjerama zaštite osoblja i pacijenata stomatološke ordinacije, nakon što su protekla dva mjeseca djelovale samo regionalne dežurne, i to samo za nužne zahvate. U tom je razdoblju u dežurnim stomatološkim ambulantama primljeno i obrađeno više od 11 tisuća pacijenata, od toga 81 "sumnjivih" slučajeva na covid-19, ali se tom prilikom nije zarazio nijedan stomatolog niti asistent.

Za početak idućeg tjedna najavljeno je i otvaranje nižih razreda u osnovnim školama, ali uz posebne epidemiološke uvjete i uz rad u manjim skupinama, a nastavlja se i otvaranje putničkog prometa, započeto ovoga tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!