Slovenija evakuirala diplomatsko osoblje iz Kijeva

26.02.2022.

12:47

Autor: Hina/I.B.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Slovenija je zbog situacije u Ukrajini evakuirala osoblje svog veleposlanstva u Kijevu, ali je spremna oružjem pomoći ukrajinskim vlastima. Veleposlanik Tomaž Mencin i dalje nastavlja sa svojim diplomatskim dužnostima kao veleposlanik, objavljeno je u Ljubljani.

Ministar vanjskih poslova Anže Logar objavio je da je u konvoju diplomatskih službenika osoblje veleposlanstva uspješno pristiglo na teritorij EU-a, a s njima i dvoje članova kabineta slovenske vlade koji su u Kijevu radili na pripremi posjeta premijera Janeza Janše toj zemlji, koji je u međuvremenu odgođen.

Logar je također na Twitteru naveo da poziva pet osoba s titulom počasnih konzula Rusije u Sloveniji da vrate Moskvi svoje konzularne titule i da to smatra odlukom koja mora biti razumljiva sama po sebi u sadašnjoj situaciji.

Premijer Janez Janša za danas u 18 sati sazvao je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost na koju su uz predsjednika države Boruta Pahora te predsjednika parlamenta Igora Zorčiča pozvani i čelnici oporbe. Razgovarat će o "nacionalnim aspektima ruske agresije na Ukrajinu".

Vlada je uz to na izvanrednoj sjednici donijela odluku o "restrikcijama u slovenskom zračnom prostoru" kojom će se "vojnim zrakoplovima savezničkih država omogućiti pojednostavljena procedura preleta u slučaju premještaja postrojbi na istočnom krilu NATO saveza", no sve to neće utjecati na djelovanje redovitog zračnog prometa.

Kako se navodi u priopćenju nakon sjednice, bilo je riječi i o nekim dodatnim mjerama iz područja kriznog odaziva, a prihvaćen je i zaključak o pomoći Ukrajini u vojnoj opremi.

- Ukrajini ćemo ovih dana namijeniti kacige, puške i streljivo. Želimo da se Kijev može obraniti, kazao je u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV slovenski ministar obrane Matej Tonin.

"Ukrajina u ovim ključnim i teškim trenucima mora izdržati pritisak Rusije. Kad bi Ukrajina bila poražena, to bi značilo novi hladni rat, rat u kojemu bi Europa platila visoku cijenu", naveo je Tonin u poruci na Twitteru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!