19:02 / 06.04.2021.

Autor: HRT/Hina

Slovenija hitno treba nove postelje na intenzivnim odjelima

Ljubljana

Ljubljana

Foto: Igor Soban / PIXSELL

U Sloveniji u trećem valu epidemije koronavirusa brzo raste broj hospitaliziranih s težim tijekom bolesti, pa je vlada u utorak bolnicama naredila povećanje kapaciteta na intenzivnim odjelima COVID bolnica.

Bolnice bi do kraja tjedna trebale osigurati još 179 postelja na intenzivnim odjelima, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom posjeta ljubljanskom Sveučilišnom kliničkom centru (UKC) najvećoj bolnici u državi. U UKC-u je trenutačno na COVID odjelima 145 pacijenata, od čega 43 na intenzivnoj terapiji. Svi trebaju respirator, u kritičnoj su fazi i životno ugroženi. Muškaraca je dva puta više nego žena, 28 posto COVID bolesnika mlađe je od 60 godina, a na intenzivnoj njezi gotovo trećina, neke su od informacija koje je ministar dobio prilikom posjeta UKC-u.

Prema riječima infektologinje s UKC-a Tatjane Lejko Zupanc, u trećem su valu epidemije češće nego u drugom valu hospitalizirani mlađi pacijenti, stari oko 60 godina, što je za 10 godina manje od prosjeka u drugom valu. Najstariji pacijent trenutno ima 96 godina, a najmlađi 31 godinu, dodala je.

Smatra se da je promjena dobne strukture pacijenata dijelom uzrokovana time što je dobar dio starijih populacijskih grupa već cijepljen, a kao mogućnost navodi se brža i intenzivnija zaraza novim sojevima koji su infektivniji, a sada dominiraju među virusima prisutnima u Sloveniji.

Vlada je objavila da su u Sloveniji u posljednja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđene 273 nove zaraze koronavirusom, uz sedam smrtnih slučajeva kod COVID pacijenata, te da je broj hospitalizacija i dalje u porastu. U bolnicama su 573 oboljela, od toga 132 teža pacijenta na intenzivnim odjelima.

S otklanjanjem uskih grla na intenzivnim odjelima i otvaranjem 179 intenzivnih postelja slovenski zdravstveni sustav u sadašnjoj bi se situaciji našao "na sigurnoj strani" epidemije, ali veći problem od samih postelja je osiguravanje potrebnog kadra jer intenzivni odjeli primjerice zahtijevaju tri puta više sestara nego "obični" COVID odjeli, upozorili su ministra na UKC-u.

Poklukar je kazao da za sada u Sloveniji nema problema s opremom i sredstvima za skrb o COVID pacijentima, no da bi treći val epidemije, ako se ovako nastavi, mogao usporiti rad na ostalim zdravstvenim i medicinskim programima u bolnicama diljem države.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!