12:35 / 04.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija: i dnevni migranti trebaju negativan test za ulazak

ilustracija

ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / Pixsell

Prema novoj odluci vlade u Sloveniji mijenja se režim prijelaza granice u vrijeme epidemije, pa će od sada i dnevni radni migranti morati predočiti negativan test na koronavirus.

Osim za tu kategoriju, novo pravilo vrijedi i za one koji u Sloveniju dolaze zbog zdravstvenih usluga, pomoći članu obitelji ili održavanja nekretnine ili zemljišta, te za neke druge kategorije, javili su slovenski mediji.

Prekogranični dnevni radni migrant, koji ima radni odnos u nekoj od država članica Europske unije ili nekoj drugoj šengenskoj zemlji, može ući u Sloveniju uz predočenje negativnog testa na prisutnost koronavirusa koji nije stariji od sedam dana od uzimanja brisa. Pri tome, validan je onaj test koji je obavljen u nekoj od članica EU-a ili Schengenskog prostora, navodi se u odluci koju je donijela slovenska vlada, uz pojašnjenje da novo pravilo stupa na snagu s objavom u službenom listu. Odluka će se razmatrati na tjednoj razini.

Nova pravila posebno pogađaju dnevne migrante iz Hrvatske kojih je više tisuća na radu u Sloveniji.

Promjena režima ulaska prema novoj odluci vrijedi i za osobe koje prelaze granicu zbog sudjelovanja u obrazovanju, osposobljavanju ili znanstvenim istraživanjima. Također vrijedi i za državljane EU-a i Schengena koji dolaze ili tranzitiraju zbog zaštite i pomoći, brige za članove obitelji, održavanje imovine i zemljišta i slično.

Ulazak bez testa ili karantene i dalje je moguć za iznimke kao što su osobe s diplomatskim statusom, predstavnici stranih organa sigurnosti i pravosudnih tijela, za pripadnike vojske i policije koji odlaze ili se vraćaju sa zadaća u inozemstvu itd.

Do sada dnevni radni migranti i druge navedene kategorije nisu trebali imati negativan test prilikom prelaska granice. Negativan test na koronavirus trebali su imati svi ostali koji nemaju poseban status poput gore navedenih skupina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!