Slovenija idući tjedan počinje skidati žicu s granice, posao vojsci za pet mjeseci

08.07.2022.

21:09

Autor: T.V./HRT/Hina

Žica na rijeci Kupi

Žica na rijeci Kupi

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Slovenska vlada u petak je donijela odluku o početku uklanjanja protumigrantskih prepreka s granice prema Hrvatskoj, kazala je nakon sjendice vlade ministrica unutarnjih poslova Tatjana Bobnar.

- Ograda je bila postavljena kao privremeni instrument i neprihvatljivo je da postane trajan element migracijske politike, kazala je Bobnar na konferenciji za novinare u Ljubljani.

- Nova vlada uvest će učinkovit sustav azila za sve koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a migracije su stalna pojava u suvremenim društvima i ne pojavljuju se samo u kriznim vremenima, rekla je.

Prema planu ministarstva unutarnjih poslova, navela je Bobnar, pripadnici slovenske vojske počet će uklanjati žičanu ogradu u drugoj polovici idućeg tjedna.

Predviđa se da će se angažmanom vojske tako dnevno moći skinuti oko 200 dužinskih metara ograde, što znači da bi ona mogla biti potpuno demontirana s granice prema Hrvatskoj u 150 radnih dana, kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

- Vlada je oformila posebno savjetodavno tijelo za pitanje migracija u kojemu su i predstavnici nevladinih udruga i ono je već održalo svoj prvi sastanak, rekla je. Svi sudionici sastanka složili su se da ovo tijelo otvara perspektivu za stabilnu i konzistentnu migracijsku politiku koja se obraća svima i širi polje slobode, demokracije i ljudskih prava, dodala je Bobnar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!