12:14 / 26.11.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Slovenija: krivulje epidemije i dalje padaju, stanje u bolnicama se ne popravlja

Cjepivo protiv koronavirusa

Cjepivo protiv koronavirusa

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

U Sloveniji se u petak nastavlja trend pada epidemijskih krivulja, no to se još uvijek ne odražava na smanjenje pritiska na bolnice.

U zadnja 24 sata sa 6523 testiranja otkriveno je 2364 novozaraženih, uz 36,2 posto pozitivnih nalaza među testiranima, a umrlo je 17 oboljelih, objavio je u petak Nacionalni institut za javno zdravlje (NIJZ).

Broj novih zaraza smanjen je u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 2668, a pad je još izraženiji na tjednoj razini, jer ih je prije sedam dana bilo 3517.

U zemlji su trenutno aktivno zaražene 41.492 osobe, što je 1.067 manje nego dan ranije, prema novim podacima NIJZ-a.

Sedmodnevni prosjek zaraza u jednom danu također je pao na 2622 slučaja, a u padu je i 14-odnevna incidencija pa sada iznosi 2019 na 100.000 stanovnika.

Premda su epidemiološke krivilje u ovom tjednu u padu, poboljšanje stanja još ne osjeća u bolnicama, gdje je stanje i dalje vrlo teško, posebno na odjelima intenzivne njege, gdje broj oboljelih iz dana u dan dalje raste.

U bolnicama je trenutno 1137 COVID pacijenata, dok je na intenzivnim odjelima 289 oboljelih.

- U prosjeku dnevno primamo pet do sedam novih pacijenata i prešli smo rub kapaciteta koji osiguravaju adekvatno i profesionalno optimalno liječenje, kazao je za medije Matjaž Jereb, voditelj intenzivnog odjela Infekcijske klinike u Ljubljani.

On upozorava da se može dogoditi "katastrofa" ako se intenzivni odjeli i dalje budu punili.

Kako prenose mediji, slovenska vlada idućeg bi tjedna mogla objaviti koja će protuepidemijska pravila vrijediti tijekom božićno-novogodišnjih blagdana, osobito kad je riječ o sajmovima i drugim događanjima.


Za prijedlog mjera koje će tim povodom vrijediti zaduženo je ministarstvo gospodarstva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!