14:20 / 02.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Slovenija: kroničnim bolesnicima prednost pri cijepljenju

Cjepljenje protiv koronavirusa

Cjepljenje protiv koronavirusa

Foto: Ilustracija/Damir Spehar / Pixsell

Novim planom cijepljenja protiv bolesti COVID-19, koji je prihvatila slovenska vlada, osobe ranjive skupine bolesnika s kroničnim bolestima ubuduće će imati prednost pred ostalima, bez obzira na svoju životnu dob, doznaje se u Ljubljani.

Kako je na konferenciji za novinare rekao ministar zdravstva Janez Poklukar, životna dob i dalje će biti glavni kriterij za prednost pri cijepljenju, ali će nakon što se cijepe zdravstveni djelatnici i osobe starije od 75 godina na red doći kronični bolesnici bez obzira na svoju dob, pri čemu će ih njihovi liječnici svrstavati kao prioritetnu skupinu.

Nakon "kroničara", na prioritetnoj će se listi naći diplomati i vladini službenici koji moraju putovati u inozemstvo zbog budućeg predsjedanja Slovenije Europskom unijom, te vojnici koji odlaze u misije u inozemstvo. Tek nakon toga na red za cijepljenje dolaze osobe starije od 65 godina i zaposlenici u obrazovanju, članovi vlade, ustavnog suda, zastupnici u parlamentu i članovi Državnog vijeća, kao i zamjenici, državni vijećnici, predstavnici vlade i Ustavnog suda.

Odgovarajući na pitanja novinara, Poklukar je rekao da je cilj kampanje cijepljenja i dalje u najkraće vrijeme cijepiti najmanje 60 posto stanovništva, što ovisi o budućim isporukama cjepiva.

Poklukar je zanijekao neslužbene informacije koje su prenijeli mediji, da se u Sloveniji pojavio "nigerijski" soj koronavirusa za koji je karakteristično da se brže širi i na koji cijepljenje ne djeluje učinkovito, rekavši da o tome "ni službeno ni neslužbeno ne zna ništa".

Prema njegovim riječima, do sada je službeno u Sloveniji nedavno potvrđen jedan slučaj južnoafričkog soja koronavirusa, a već je dulje prisutan i britanski soj koji je sekvencioniranjem u posljednjem tjednu potvrđen kod 62 osobe.

Slovenska vlada potvrdila je da će u četvrtak raspravljati o trenutačnom stanju epidemije i mogućim mjerama, ali je prema mišljenjima epidemiologa malo mogućnosti da dođe do novog ublažavanja mjera, što se uglavnom tumači opasnošću širenja novih sojeva koronavirusa.

Premijer Janez Janša u ponedjeljak je u parlamentu kazao da bi u slučaju da se nove varijante virusa toliko prošire, jedna od alternativa sadašnjim restrikcijama bilo i potpuno zatvaranje društvenog života, sve dok se stanje ne poboljša, a broj novih zaraza ne smanji.

Vlada je objavila da je u posljednja 24 sata s 4487 testova potvrđeno 729 novih zaraza koronavirusom i devet preminulih od posljedica bolesti COVID-19, dok je u bolnicama još uvijek relativno visok broj od 528 hospitaliziranih, od čega 84 na intenzivnim odjelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!