11:50 / 21.11.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Slovenija: Manje zaraženih, ali broj hospitaliziranih i dalje raste

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Horth Rasur / Shutterstock

 U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 2245 novih slučajeva zaraze koronavirusom, skoro tisuću manje nego dan ranije, ali uz viši postotak pozitivnih testova, dok broj hospitaliziranih i dalje raste.

Premda broj novih zaraza i 14-dnevna incidencija zadnjih dana stagniraju, broj hospitalizacija i dalje raste, a aktivnih je skoro 45 tisuća slučajeva, pa nada u brzu promjenu situacije na bolje nije velika.


Obavljeno je 4739 testiranja, a pozitivno je bilo 47,4 posto nalaza, objavila je vlada u nedjelju, dok je dan ranije s 8127 testova bilo 39,8 posto pozitivnih.


- Izračuni pokazuju da smo možda na platou epidemije i da će se stanje s vremenom poboljšati, no neizvjesnosti je još mnogo i potrebna je velika pozornost svakog građanina, rekla je infektologinja Bojana Beović.


Istodobno, ona je u izjavi za Slovensku televiziju osudila djelovanje skupine koja se u javnosti predstavlja kao "Inicijativa slovenskih liječnika", a izražava nepovjerenje u cijepljenje.


Skupina koja je na društvenim mrežama aktivna već duže vrijeme ovih je dana objavila pismo u kojemu zahtijeva da se odmah prestane s cijepljenjem djece i maloljetnih osoba, uz tvrdnju da djeca imaju prirodnu imunost i nisu ugrožena, a kritizira i mRNA cjepiva, za koja kažu da su neprovjerena i nedovoljno ispitana.


Od neznanstvenih navoda koje ta skupina iznosi u svojim objavama ogradilo se mnogo slovenskih liječnika, zatraživši u peticiji koju je do sada potpisalo više od 1500 liječnika da se protiv onih koji šire dezinformacije poduzmu sankcije, javljaju slovenski mediji.


Beović, koja je i predsjednica Slovenske liječničke komore, boji se da bi djelovanje antivakserskih skupina i manjeg broja liječnika iz spomenute skupine moglo imati dodatni negativan učinak na dio populacije koja se oklijeva cijepiti.


Po službenim podacima vlade, u Sloveniji je do sada potpuno cijepljeno protiv COVID-a 54 posto ukupnog stanovništva, dok se 58 posto cijepilo barem prvom dozom.


Ostaje i dilema treba li Slovenija slijediti primjer Austrije koja od veljače iduće godine uvodi obvezno cijepljenje.


Beović je kazala da bi obvezno cijepljenje u Sloveniji izazvalo podjele i protivljenja, ali da bi ono imalo smisla ako bi se propisalo za starije od 50 godina i one osobe koje imaju rizik od težeg oblika bolesti nakon što se zaraze, no obvezno cijepljenje je osjetljivo pitanje i o tome bi prije odlučivanja trebalo osigurati širi društveni konsenzus, ocijenila je Beović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!