07:22 / 03.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Slovenija: Na izborima nešto više birača nego prije četiri godine

-

-

Foto: - / -

Sve predizborne ankete pokazuju da će relativnu većinu i najviše mandata u parlamentu dobiti Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.
U Sloveniji se osmi put od samostalnosti održavaju parlamentarni izbori. Bira se 90 zastupnika Državnog zbora. Prvi službeni rezultati očekuju se u večernjima satima.U prva četiri sata izašlo je nešto više birača nego prije četiri godine, objavilo je izborno povjerenstvo, no čini se da stranke ipak nisu uspjele značajnije mobilizirati svoje birače.

Glas za zastupnike u novom sazivu parlamenta dalo je od sedam sati 295.763 od nešto više od 1,7 milijuna upisanih birača, odnosno 17,27 posto. To je nešto više nego na zadnjim parlamentarnim izborima kada ih je u prva četiri sata glasalo 15,43 posto.

Sve predizborne ankete pokazuju da će relativnu većinu i najviše mandata u parlamentu dobiti Slovenska demokratska stranka Janeza Janše.Ako se to ostvari on bi treći put dobio mandat za sastavljanje vlade konzervativnog centra. Međutim, svojom je predizbornom strategijom smanjio mogućnost dobivanja koalicijskih partnera jer ga ljevica optužuje za radikalizam, autoritarnost i antimigrantsku retoriku kojom se približio mađarskom premijeru i svom prijatelju Viktoru Orbanu.

Drugo mjesto u anketama dobila je proteklog tjedna Lista Marjana Šarca (LMŠ), grupacija nejasnog programa lanjskog konkurenta Boruta Pahora na predsjedničkim izborima, koja se ističe pozivima na smjenu generacija u politici i najavama da će disciplinirati javnu upravu i uvesti red u zdravstvo i druge javne sustave.

Prema predviđanjima, Janšina stranka u novom bi sazivu parlamenta mogla dobiti oko četvrtine mandata, što po nekim izračunima znači da bi morao naći barem dva koalicijska partnera želi li dobiti većinu u parlamentu i formirati novu vladu. Zato mora računati na veći uspjeh demokršćanske Nove Slovenije (NSI) nego što joj daju ankete i ulazak Slovenske pučke stranke (SLS) u parlament iako je u tjednu prije izbora bila daleko od potrebnih 4 posto glasova.

Slovenski analitičari upozoravaju da bi se po jednom scenariju mogla ponoviti situacija kakva je bila nakon izbora 2011. godine kada vladu sa svojom Pozitivnom Slovenijom (PS) nije uspio sastaviti njezin čelnik i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković iako je dobio najviše glasova i mandat za njeno sastavljanje. To je iz drugog pokušaja uspjelo upravo Janši sa rezervne druge pozicije, no ta vlada nije dugo izdržala pa joj je nakon godinu i pol dana izglasano nepovjerenje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!