18:03 / 26.01.2022.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

Slovenija ne razmišlja o popuštanju, kraj ovog vala tek idući mjesec

Ljubljana, ilustracija

Ljubljana, ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

Slovenska vlada ne razmišlja o popuštanju protuepidemijskih mjera zbog izutetno velikog širenja omikron varijante i bojazni da će se taj trend nastaviti.

Kako je prilikom posjeta vlade Brežicama izjavio ministar zdravstva Janez Poklukar, popuštanje mjera u sadašnjem trenutku bilo bi prerano i previše riskantno, s obzirom na to da se vrhunac ovog vala epidemije očekuje u drugoj polovici veljače.

- Epidemija je još u porastu i bilježi se 17 tisuća zaraza na dan, a zadnji tjedan hospitalizacija je bili za trećinu viša nego u prethodnom - kazao je Poklukar.

- Zbog toga i povećanog broja smrtnih slučajeva u zadnjem tjednu neracionalno je sada razmišljati o relaksaciji mjera. To će biti moguće tek kad ovaj val prijeđe vrhunac i kad se bude trebalo dogovoriti kako dalje, iznio je ministar u izjavi novinarima.

- Premda je stupanj hospitalizacije kod zaraženih omikron varijantom četiri puta niži nego kod delta soja, to bi uz sve skokovitiji porast dnevnih zaraza moglo značiti i 300 hospitalizacija dnevno, premda je nezahvalno prognozirati kako će se to odraziti na stanje na intenzivnim odjelima - dodao je Poklukar.

Prema prihvaćenoj strategiji slovenske vlade, moguće relaksacije vezane su na ukupne kapacitete prijema teže oboljelih na intenzivne podjele COVID bolnica.

U Sloveniji je u 24 sata zabilježen novi rekord dnevnih zaraza koronavirusom, bilo ih je 17.491, uz 76,3 posto pozitivnih nalaza. U bolnicama je trenutno 670 COVID pacijenata, od čega 127 na intenzivnim odjelima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!