Slovenija ne razmišlja o uvođenju kontrola na granici s Hrvatskom

19.09.2023.

12:51

Autor: R.S./HRT/Hina

Kontrole granice

Kontrole granice

Foto: Boris Scitar / Pixsell

Slovenska vlada ne razmišlja o uvođenju graničnih kontrola s Hrvatskom unatoč velikom porastu ilegalnih ulazaka migranata, izjavio je slovenski državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Marko Štucin.

- U ovom trenutku vlada ne razmišlja o uvođenju kontrola na granici s Hrvatskom, iako to šengenski zakonik omogućuje, izjavio je Štucin slovenskim novinarima nakon dolaska na sastanak Vijeća za opće poslove u Bruxellesu.

Istaknuo je da bi Hrvatska trebala učiniti sve što može da ograniči broj ilegalnih ulazaka, kao i zemlje zapadnog Balkana preko kojih migranti dolaze.

Slovenska policija objavila je da je od početka ove godine, kada je Hrvatska ušla u šengenski prostor znatno porastao broj ilegalnih prelazaka granice.

Od početka godine do kraja kolovoza policija je zabilježila 36.137 ilegalnih ulazaka, dok ih je u tom razdoblju prošle godine bilo 13.601.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!