13:20 / 31.05.2020.

Autor: I.B./Hina

Slovenija opet bez novozaraženih i preminulih u zadnja 24 sata

-

-

Foto: - / -

To je treći dan za redom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti, a u bolnicama je još samo 6 osoba koje se liječe od bolesti Covid-19, a dosada su 292 otpuštene kao izliječene.
U posljednja 24 sata 264 testiranja nisu potvrdila nijednu novu zarazu koronavirusom niti ima novih žrtava,  objavila je u nedjelju slovenska vlada čime je službeno proglašen kraj epidemije u toj državi.

To je treći dan za redom bez ijednog slučaja nove zaraze ili smrti, a u bolnicama je još samo 6 osoba koje se liječe od Covida-19, dok su do sada 292 otpuštene kao izliječene.

S današnjim danom u Sloveniji je i službeno proglašen kraj epidemije bolesti Covid-19, s time da neke mjere, poput držanja socijalne distance i nošenja maski gdje distanciranje nije moguće ostaju na snazi.

Ograničenja vrijede i dalje za održavanje masovnijih javnih okupljanja.

Zahvaljujući dobroj epidemiološkoj slici, od ponedjeljka ponovno smiju raditi i veći hoteli i drugi smještajni kapaciteti za turiste, wellness i fitness -centri, te bazeni.

Osim toga, uz propisano fizičko distanciranje sudionika mogu se opet održavati i javne priredbe, ali s najviše 200 osoba.

Usto, otvorit će se i nastava u školama za sve osnovnoškolce, a prvi ispiti za maturante održani su već potkraj ovog tjedna.

Od idućeg tjedna na snazi je nova odluka kojom je ukinuta do sada obvezna karantena za ulazak u Sloveniju za niz kategorija, među njima i za neke kategorije državljana trećih država izvan EU-a.

Prvi slučaj zaraze novim koronavirusom zabilježen je u Sloveniji  4. ožujka,  epidemiju je dan prije nastupa vlade Janeza Janše proglasila stara vlada Marjana Šareca 12. ožujka. Sveukupno je do sada bilo potvrđeno 1473 slučaja zaraze uz 108 smrtnih slučajeva.

- Nova vlada je na epidemiju dobro reagirala, a na početku i odlično surađivala s opozicijom, kazao je u razgovoru za "Delo" od nedjelje predsjednik države Borut Pahor.

Dodao je da bi suradnju vladajućih i opozicije trebalo obnoviti iako je posljednje vrijeme obilježila žestoka retorika koja tu suradnju čini nemogućom.

Desnica i ljevica razmjenjuju međusobne optužbe, pri čemu sadašnji premijer Janša optužuje bivšeg da je prekasno poduzeo mjere za suzbijanje epidemije, a sa suprotne strane na račun sadašnje vlade padaju teške riječi o autoritarnom stilu vladanja i "orbanizaciji" pod krinkom mjera protiv koronakrize.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!