17:43 / 26.06.2020.

Autor: I.Z./Hina

Slovenija: Otkazan susret predsjednika država inicijative Brdo-Brijuni

Foto: Ziga Zivulovic jr./PIXSELL, arhiva

Foto: Ziga Zivulovic jr./PIXSELL, arhiva

Foto: - / PIXSELL

Još nije poznato kada bi se mogao održati sastanak na vrhu na kojemu bi se obilježila 10. obljetnica te inicijative koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska.
Susret predsjednika država koje sudjeluju u inicijativi Brdo-Brijuni, koji se trebao održati u ponedjeljak na Brdu kod Kranja, otkazan je iz epidemioloških razloga u regiji, potvrđeno je u Ljubljani.

Iz ureda slovenskog predsjednika Boruta Pahora priopćeno je da je skup otkazan iz epidemioloških razloga i da su sudionici otkazanog sastanka o tome već obaviješteni.

Predsjednik Pahor kao domaćin predviđenog susreta u ovakvim prilikama, unatoč brojnim predviđenim mjerama, ne može zajamčiti uvjete u kojima bi se on održao bez rizika za prijenos zaraze, pojašnjeno je otkazivanje susreta na Brdu kod Kranja, uz nadu da će poboljšanje epidemioloških prilika omogućiti da se sastanak održi u bliskoj budućnosti.

Još nije poznato kada bi se mogao održati sastanak na vrhu na kojemu bi se obilježila 10. obljetnica te inicijative koju su pokrenule Slovenija i Hrvatska, a kojoj je cilj unapređenje političkih i drugih odnosa, te ubrzanje procesa integracije preostalih država u regiji u euroatlantske integracije.

Inicijativu za redovnim godišnjim sastancima država u regiji na različitim razinama dali su 2010. godine tadašnji predsjednici vlada Slovenije i Hrvatske, Borut Pahor i Jadranka Kosor.

Jubilarni sastanak na vrhu, na kojem su uz Pahora trebali sudjelovati predsjednici  Hrvatske, Srbije, BiH, Sjeverne Makedonije, Albanije, Crne Gore i Kosova na dnevnom je redu imao raspravu o aktualnim prilikama u regiji, o  europskoj perspektivi država Zapadnog Balkana, te o regionalnoj politici, a bilo je predviđeno i više bilateralnih sastanaka sudionika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!