12:35 / 04.03.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Slovenija: Srednjoškolci se vraćaju u školske klupe

default error photo

Učenici srednjih škola u Sloveniji od ponedjeljka se, nakon mjeseci izbivanja iz škola, ponovo vraćaju u školske klupe, a počinje i masovno cijepljenje djelatnika u školama i dječjim vrtićima, odlučila je slovenska vlada.

"Osnovnoškolci će nastaviti rad s nastavom uživo"

Riječ je o nastavi po tzv. modelu C za srednjoškolce, s tim da će se naizmjence polovica razreda jedan tjedan učiti uživo, a sljedeći od kuće. Osnovnoškolci će nastaviti rad s nastavom uživo, s time da će učenici od šestog do devetog razreda cijelo vrijeme dok su u školi morati nositi maske, kazala je danas na konferenciji za novinare ministrica obrazovanja Simona Kustec.

Do sada su nastavu u školama imali samo srednjoškolci završnih razreda radi pripreme za maturu.

U ponedjeljak počinje i masovno cijepljenje cjepivom AstraZeneca pedagoških radnika i odgajatelja, objavila je slovenska vlada, navodeći da je njihovo cijepljenje bitno za siguran rad škola i vrtića. Najprije će se cijepiti oni nastavnici i učitelji koji su stariji od 50 godina, ali će se i oni nakon cijepljenja, kao i ostali, morati testirati na koronavirus svakog tjedna.

Vlada se odlučila na dodatna popuštanja restrikcija u nastavnom procesu premda je do njih trebalo doći tek u "žutoj" fazi epidemije, kad broj prosječni broj dnevnih zaraza koronavirusom padne na manje od 600, a u bolnicama bude manje od 500 covid bolesnika. No zbog velikog pritiska javnosti i upozorenja pedagoga na negativne učinke izbivanja iz škola mlade generacije, u psihološkom i pedagoškom smislu, vlada se ipak odlučila na otvaranje škola.

Prema današnjim podacima u zadnja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 1.019 novih zaraza koronavirusom, uz 17,5 posto pozitivnih nalaza na sve testirane, a zabilježana su i četiri smrtna slučaja među oboljelima.

U bolnicama je trenutno 511 hospitaliziranih zbog Covida-19, od čega ih je 86 na intenzivnom liječenju.

Otvaraju se terase kafića u dvije od 12 regija

Od ponedjeljka ugostitelji na terasama i vrtovima ponovo će smjeti posluživati goste, ali samo u dvije od 12 statističkih regija i uz strogi epidemiološki okvir, odlučila je danas slovenska vlada.

- Od ponedjeljka 8. ožujka u regijama Posavje i Jugoistočna Slovenija dopušta se posluživanje gostiju na terasama i vrtovima lokala, poručio je nakon sjednice vlade na twitteru ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, dodavši da otvaranje znači i veliku odgovornost za ugostitelje.

Otvoreni prostori lokala u te dvije regije eksperimantalno se otvaraju na tjedan dana, nakon čega će se ponovo proučiti epidemiološka situacija, a smjeti će se posluživati jela i pića od šest ujutro do sedam navečer. Dopušta se samo serviranje za stolovima, pri čemu za jednim stolom mogu sjediti najviše četiri osobe, razmak među osobama za stolom ne smije biti manji od metra i pol, a između stolova mora biti najmanje četiri metra slobodnog prostora, prema odluci vlade.

Vlada je vlasnike lokala i goste pozvala da se ponašaju odgovorno i poštuju sve protuepidemijske mjere, kako bi se ta djelatnost postupno mogla vratiti u normalu. Lokali s terasama i vrtovima moraju osigurati sredstva za dezinfekciju ruku pri ulasku i izlasku, redovno dezinficirati stolove nakon odlaska svake grupe posjetitelja, a dopušten je ulazak u toaletne prostore. Zaposleni u ugostiteljskim lokalima moraju se testirati na koronavirus jednom tjedno.

Lokali u Sloveniji bili su zbog koronavirusa i protuepidemijskih mjera zatvoreni skoro šest mjeseci, uz više puta izražene prosvjede svojih udruga i komorskih organizacija koje su zahtijevale ublažavanje strogih restrikcija i ponovnu dozvolu rada.

Slovenski statistički zavod prošlog je tjedna objavio da je u 2020., koja je bila obilježena koronakrizom, slovenski BDP pao za 5,5 posto, što je manje od prvobitnih najava, ali da je pad prometa u ugostiteljstvu bio dvostruko veći od pada BDP-a te da iznosio 11 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!