Slovenija: Popuštanje mjera za policiju i vojsku, epidemijski val se smiruje

04.02.2022.

10:44

Autor: V.K./HRT/Hina

Slovenska vojska

Slovenska vojska

Foto: Ilustracija / Shuttesrtock

Kako bi osigurala kadrovsku stabilnost sustava u vrijeme pandemije slovenska vlada je među one koji ne moraju u izolaciju nakon visokorizičnog kontakta uvrstila zaposlene u policiji i obrambenom sektoru.


Odluka vrijedi od danas, a uvjet je da se pripadnici policije i vojske nakon takvog kontakta redovno testiraju i koriste zaštitnu masku FFP2. Ista odluka vrijedi već od prije za neke druge esencijalne infrastrukturne djelatnosti, na primjer zaposlene u zdravstvu, socijalnoj skrbi, te odgoju i obrazovanju.

Prema ocjeni epidemiologa, peti val epidemije covida-19 u Sloveniji se zadnjih dana smiruje unatoč još uvijek velikom broju potvrđenih zaraza, te se očekuje da bi u idućem tjednu mogao ući u silaznu fazu.

Matjaž Leskovar iz znanstvenog instituta "Jožef Štefan" kazao je za medije kako zadnja projekcija pokazuje da je Slovenija dostigla vrh epidemijskog vala i da će krivulje idućih dana početi padati.U zadnja 24 sata s oko 108 tisuća PCR i brzih antigenskih testova potvrđeno je 11.668 novih zaraza, što je preko 5 tisuća slučajeva manje u odnosu na stanje prije sedam dana, objavila je vlada.

Prema ocjeni Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) u Sloveniji je trenutno 194.969 aktivnih zaraza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!