14:51 / 31.01.2022.

Autor: V.K./HRT/Hina

Slovenija: Povučen kontroverzni zakon o skraćivanju rokova zastare za kriminal

Kontroverzni zakon

Kontroverzni zakon

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovenski parlament u ponedjeljak je na prijedlog oporbe povukao kontroverzni prijedlog dopuna kaznenog zakona protiv kojega su se opredijelili slovenski tužitelji te Ured europskog javnog tužitelja (EPPO).

Za povlačenje predloženih zakonskih izmjena glasovalo je 46 zastupnika, a 31 je bio protiv, pa je rasprava o njemu skinuta s dnevnog reda redovnog zasjedanja.

Za predložene zakonske izmjene, prema kojima kazneni progon osumnjičenih za gospodarski kriminal ne bi bio moguć nakon isteka dvije godine od prve policijske istrage, glasovali su samo zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS) kao predlagači izmjena te Slovenske demokratske stranke, koju vodi premijer Janez Janša, a koja je podržala izmjene.

Povučeni zakonski prijedlog predviđao je i retroaktivnu primjenu na kaznene postupke koji su bili u tijeku.

O kontroverznom skraćivanju rokova zastare za područje gospodarskog kriminaliteta bilo je riječi prošlog tjedna prilikom posjeta slovenskog glavnog državnog tužitelja Drage Šketa Bruxellesu, koji je o tome govorio s europskom glavnom tužiteljicom Laurom Kövesi, koja je pak izrazila zabrinutost predviđenim izmjenama.

Ona je tada rekla da bi one mogle negativno utjecati na učinkovitost Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) te da im je cilj ometanje učinkovitog progona osumnjičenih za gospodarski kriminal u Sloveniji, uključujući porezne utaje i korupciju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!