09:57 / 18.03.2021.

Autor: Hina/HRT/D.S.

Slovenija najavljuje mješovite policijske patrole na granici s Hrvatskom

Granica Slovenije i Hrvatske

Granica Slovenije i Hrvatske

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Slovenija vodi završne pregovore s Italijom, Austrijom i Mađarskom o sporazumu po kojemu bi policajci iz tih država bili uključeni u granične ophodnje slovenske policije na granici s Hrvatskom, kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Razlog za to je očekivanje da će se ilegalne migracije prema Sloveniji i schengenskom prostoru pojačati, te "kadrovska pothranjenost" slovenske policije, ali i protivljenje slovenske opozicije da prihvati zakonski prijedlog po kojemu bi granicu s Hrvatskom uz policijske ovlasti mogli nadzirati i pripadnici vojske, pojasnio je Aleš Hojs, a prenosi informativni portal Slovenske televizije.


- Lijeve političke stranke bile su protiv toga da našu južnu granicu čuvaju pripadnici slovenske vojske, sada će valjda biti zadovoljni kad tamo budu strani policajci, kazao je Hojs u razgovoru, dodavši da se o uključivanju hrvatske policije u te mješovite ophodnje ne razmišlja jer Hrvatska ima dovoljno posla s kontrolom svojih granica prema BiH i Srbiji.


Hojs je kazao da je u tijeku natječaj za nabavu i postavljanje dodatnih 60 km žičane ograde na granicu s Hrvatskom, te da je u pripremi i novi projekt uspostave graničnog video nadzora, postavljanjem optičkih kabela ukopanih u zemlju.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!