08:01 / 01.07.2021.

Autor: Elizabeta Gojan/Dnevnik/IMS/I.Z./T.V./HRT

Slovenija je od Portugala preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije

Slovenija će kao predsjedatelj Vijeća EU-a tražiti kompromise

Slovenija će kao predsjedatelj Vijeća EU-a tražiti kompromise

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Slovenija je od Portugala preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije, a time i velike izazove s kojima su članice suočene - odgovor na pandemiju, oporavak nakon nje i upravljanje krizama. Prvog dana predsjedanja Slovenija se snažno zauzela za proširenje Unije.


"Zajedno. Otporna. Europa" - slogan je kojim slovenska vlada označuje prioritet tijekom predsjedanja Vijećem Europske unije do kraja godine, dokad će imati presudan utjecaj na glavne teme i raspored u odlučivanju europske 27-orice. Nastojat će, obećavaju iz Ljubljane - olakšati oporavak Unije, razmisliti o budućnosti Europe, ojačati vladavinu zakona i europske vrijednosti, povećati sigurnost i stabilnost u europskom susjedstvu.

- Sigurna, mirna Europa s visokim stupnjem napretka najbolji je okvir za naš razvoj sljedećih 30 godina. Zbog toga osjećamo da smo tijekom ovog predsjedanja obvezni dodati nešto tom razvoju. Dat ćemo sve od sebe. To je prilika i odgovornost, rekao je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Za šezdesettrogodišnjeg premijera Janeza Janšu, najdugovječnijeg slovenskog političara iz generacije stasale osamdesetih godina prošlog stoljeća, ovo je drugo predsjedanje EU-om. Ali dok se ono 2008. smatralo prekretnicom i ocijenjeno je vrlo dobrim - ovo počinje u sjeni zabrinutosti zbog slobode medija i vladavine prava u zemlji pod konzervativnim premijerom.

- Na početku ovih šest mjeseci Europska se unija vraća na pitanje širenja kao strateškog odgovora na brojne otvorene teme. Osobno snažno dijelim prve snove o širenju Unije. Europa, slobodna, jedinstvena, u miru sa samom sobom i miru sa svojim susjedima. Za nas je širenje Europske unije strateški odgovor na brojne izazove, kazao j premijer Republike Slovenije Janez Janša.

Posebno će biti usmjereni na zapadni Balkan, i EU kandidatkinje - Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju. U listopadu se planira održati summit šefova država i vlada.

- Slovenija preuzima kormilo vođenja Europe u trenutku prekretnice u Uniji. Naša kampanja cijepljenja napreduje brzo, Europska se unija oprezno otvara, prelazimo s kriznog upravljanja na dugoročne napore oporavka. Sljedeća generacija EU-a svojevrstan je pokretač tog oporavka, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Na prvi pogled čini se da su uvjeti povoljni za Sloveniju, državu od samo dva milijuna stanovnika. Nakon godinu dana, napokon su spremni "korona fondovi za pomoć" vrijedni 750 milijardi eura. Prve će isplate državama članicama početi ovog mjeseca.

No, Janez Janša prijatelj je i saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana. Njegovu Slovensku demokratsku stranku u Europi se doživljava "ekstremno desnom" ili populističkom, izvan političkog 'mainstreama' obitelji europskih pučkih i demokršćanskih stranaka.

- Ako se slovensko predsjedništvo na neki način odmakne od ove neliberalne percepcije, percepcije međunarodne zajednice da Slovenija postaje dijelom te Višegradske skupine, tada bi predsjedanje moglo biti uspješno, istaknuo je politički analitičar, Sveučilište u Ljubljani Faris Kočan.

Očekuje se, dakle, izazovno predsjedanje Vijećem EU-a i ,zbog njezinih prijedloga, vjerojatne tenzije između slovenske predsjedateljice i institucija EU-a.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!