09:47 / 12.03.2020.

Autor: T.D./S.M./Hina

Slovenija proglasila epidemiju, zaraženo 96 osoba

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: Borut Zivulovic/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Odluka o zatvaranju škola, fakulteta i vrtića donesena je nakon što su u srijedu zbog slučajeva koronavirusa među nekoliko članova nastavnog osoblja zatvorene dvije osnovne škole.
Slovenija je proglasila epidemiju koronavirusa jer je zaraženo 96 osoba. Od ponedjeljka će biti zatvorene sve odgojno obrazovne ustanove, objavio je na Twitteru slovenski premijer Marjan Šarec.

- Ministarstvima za zdravlje i za obrazovanje naredio sam da pripreme sve što je potrebno da se s ponedjeljkom zatvore sve odgojno-obrazovne ustanove. To je zahtjevna mjera s mnogim posljedicama, ali nužna u sadašnjoj situaciji, naveo je Šarec.Takvu je odluku donio kao premijer vlade u odlasku koju bi u petak nakon glasanja u parlamentu trebala naslijediti nova vlada četiriju koalicijskih stranaka pod vodstvom Janeza Janše. Odluka o zatvaranju škola, fakulteta i vrtića donesena je nakon što su u srijedu zbog slučajeva koronavirusa među nekoliko članova nastavnog osoblja zatvorene dvije osnovne škole.

Zatvorena je tako škola u Kamniku, čiji je stanovnik i nekadašnji gradonačelnik upravo Šarec, a druga je škola s oko tisuću učenika u mjestu Šmarje pri Jelšah na istoku, uz granicu s Hrvatskom. Jučerašnji dnevni porast potvrđenih slučajeva zaraze najveći je od prvog slučaja zaraze koronavirusom u Sloveniji.

U vezi s proglašenjem  epidemije u Sloveniji javnosti se obratio predsjednik države Borut Pahor.

Slovenska policija zaustavljat će teretni promet iz Italije

Premijer Šarec najavio je da će slovenska policija ubuduće zaustavljati teretni promet koji dolazi iz Italije.

- Zaustavljat ćemo teretnjake koji u Sloveniju dolaze iz Italije i vraćati ih natrag kako se Slovenija ne bi pretvorila u zatvoreni "džep" za vozače, što bi izazvalo zdravstvene i druge probleme.

Slovenija je jučer počela kontrolirati putnički promet s Italijom na šest kontrolnih točaka te vraćati one koji pokazuju simptome koronavirusa ili imaju tjelesnu temperaturu iznad 37,5 stupnjeva, kako bi spriječila nove unose koronavirusa, dok je granica za teretni promet bila i dalje otvorena kako se ne bi uzrokovala ekonomska šteta.

Zbog koronavirusa Slovenija prepolovila procjenu rasta BDP-a

Zbog pandemije koronavirusa slovenski ured za makroekonomske analize (UMAR) prepolovio je raniju procjenu rasta BDP-a, izjavio je slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. UMAR je u svojoj prognozi prošle jeseni najavljivao rast ekonomske aktivnosti u ovoj godini za 3 posto, no sada je tu prognozu smanjio na 1,5 posto. Govoreći o utjecaju moguće recesije na slovensko gospodarstvo Počivalšek je upozorio na veliku ovisnost od izvoza i ekonomskog stanja u glavnim vanjskotrgovinskim partnericama u Europi.

Slovenija je lani ostvarila preko 40 milijardi eura izvoza, o izvozu je ovisno 85 posto sveukupne proizvodnje pa u nastajućoj krizi oko koronavirusa najveća briga treba biti očuvanje radnih mjesta, za što je vlada već pripremila mjere u visini skoro milijardu eura, kazao je među ostalim Počivalšek. Kako je dodao, riječ je o mjerama pomoći poduzećima za održavanje njihove likvidnosti, subvencije tvrtkama čiji će zaposlenici biti odsutni zbog karantene ili čekanja zbog zastoja proizvodnje, poreznim olakšicama u vidu odgode obveza ili njihovih plaćanja na rate, otvaranja kreditnih linija, subvencija kompanijama s kreditnim zaduženjima višim od 600 milijuna eura itd.

Najnovije današnje informacije o koronavirusu pročitajte ovdje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!