11:39 / 22.11.2021.

Autor: HRT/Hina

Slovenija: Rast zaraze se smiruje, bolnice se i dalje pune

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Izvor: / Shutterstock

U Sloveniji se broj pacijenata na hospitalizaciji i dalje povećava, premda se broj novozaraženih ipak usporava na tjednoj i dnevnoj razini, a u zadnja 24 sata potvrđeno 1389 novih zaraza koronavirusom te je preminulo još 17 oboljelih.

S 2730 testiranja potvrđeno je 1389 zaraza, što je 50,9 posto pozitivnih nalaza među testiranima, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je trenutno 1162 oboljelih od Covida-19, među njima 276 na intenzivnim odjelima, što je znatno povećanje u odnosu na stanje od prije sedam dana, kada je bilo 1008 hospitaliziranih i 229 na intenzivnim odjelima.

S druge strane, prije sedam dana zabilježeno je 1815 zaraza, uz 53,1 posto pozitivnih nalaza, pa se čini da se trend rasta četvrtog vala epidemije možda smiruje, premda je stanje u bolnicama i dalje dramatično. Broj pacijenata na intenzivnim odjelima, po procjenama, još nije na vrhuncu.

Prema projekcijama vladinih epidemiologa, vrh oboljelih u bolnicama mogao bi biti dosegnut ovog tjedna. S druge strane, normalizacija stanja u zdravstvu, koje sada ima prenapregnute kapacitete, može se očekivati tek krajem prosinca ili početkom siječnja, izjavila je za medije glavna epidemiologinja Mateja Logar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!