18:15 / 20.12.2021.

Autor: P.F./Hina

Slovenija ratificirala sporazum o gradnji mosta

Most na prijelazu Kaštel-Dragonja

Most na prijelazu Kaštel-Dragonja

Foto: Dusko Marusic / HRT

Slovenska vlada objavila je da je uredbom ratificirala sporazum s Hrvatskom o gradnji novog cestovnog mosta kod stalnog graničnog prijelaza za međunarodni promet putnika i roba u cestovnom prometu Kaštel-Dragonja, vrijedan 10 milijuna kuna.

Riječ je o sporazumu koji su 16. travnja ove godine potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i slovenski ministar infrastrukture Jernej Vrtovec.

On predviđa obnovu starog mosta izgrađenog 1969. godine te gradnju novog čim se za to dobiju sve potrebne dozvole i raspiše javni natječaj za izvođače radova, s time da će svih 12 milijuna kuna, koliko je ukupna vrijednost radova na oba mosta, Hrvatska i Slovenija podmiriti po pola.

Očekuje se da će obnova starog mosta povećati sigurnost i protočnost prekograničnog prometa u tom dijelu hrvatske Istre i Slovenskog primorja. Ministar Butković je prilikom potpisivanja sporazuma naveo da je to dobar primjer kako organizirati i obnovu drugih riječnih mostova na dugoj hrvatsko-slovenskoj granici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!