20:16 / 12.06.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenija s ponedjeljkom otvara granicu s Italijom

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Slovenska vlada uvrstila je Italiju na popis epidemiološki sigurnih država od ponedjeljka 15. lipnja i vraća režim prelaska granice u oba smjera.
Slovenska vlada uvrstila je Italiju na popis epidemiološki sigurnih država od ponedjeljka 15. lipnja i vraća režim prelaska granice u oba smjera na postojeći prije proglašenja epidemije Covid-19.

Budući da su i Italija i Slovenija članice Schengenskog prostora, prelazak granice moguć je i izvan graničnih prijelaza, odnosno "kontrolnih točaka" za državljane Italije i Slovenije, a za ostale otvoreni su prijelazi Vrtojba, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok, priopćila je slovenska vlada.

Slovenija je od susjednih država na popis epidemiološki sigurnih najprije stavila Hrvatsku, nakon toga Mađarsku, a zatim Austriju no otvaranje granice s Italijom čekalo je zbog nešto složenije epidemiološke situacije na sjeveru te države.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je da će od ponedjeljka početi i otvaranje malograničnih prijelaza između Slovenije i Hrvatske koji su do sada bili zatvoreni od proglašenja epidemije, što je otežavalo komunikaciju i veze između pograničnih krajeva i lokalnog stanovništva na obje strane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!