12:48 / 19.05.2020.

Autor: I.D./HINA

Slovenija: samo jedan novi slučaj zaraze, spašava se turizam

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

U bolnicama su trenutačno 24 pacijenta s bolesti COVID-19, od čega pet na odjelima za intenzivnu njegu. Broj hospitaliziranih i dalje pada.
U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a nije zabilježen nijedan smrtni slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada, koja sada zbog dobre epidemiološke situacije nekim mjerama nastoji potaknuti otvaranje turizma.

- Slovenija ukinula restrikcije za ulazak iz Hrvatske
- Sve o koronavirusu

U bolnicama su trenutačno 24 pacijenta s bolesti COVID-19, od čega pet na odjelima za intenzivnu njegu. Broj hospitaliziranih i dalje pada.

Od početka epidemije zabilježeno je 1467 slučajeva zaraze, pretežno u središnjem dijelu države, od čega je najviše infekcija bilo na području ljubljanske regije (417) te oko Celja (307).

Predstavnici slovenskih turističkih tvrtki: Turizmu prijeti propast

Nakon što su početkom tjedna ponovno otvorene škole i sve trgovine, najveća pozornost zbog dobre epidemiološke situacije u Sloveniji posvećuje se mogućem spašavanju dijela turističke sezone.

Znatnije ublažavanje režima na granici, za sada na temelju bilateralnog dogovora, vrijedi s Hrvatskom, a vode se razgovori i s vladama drugih susjednih zemalja.
No predstavnici slovenskih turističkih tvrtki upozorili su u utorak da toj djelatnosti prijeti propast ako vlada ne produlji mjeru subvencioniranja plaća za radnike na čekanju u toj djelatnosti, s obzirom na to da su rezervacije trenutačno "na nuli".

Ako se ta mjera produlji za samo jedan mjesec, a ne do kraja godine, kako je danas predložila vlada, u slovenskom turizmu bit će izgubljeno 20.000 radnih mjesta, odnosno gotovo trećina, a hoteli i drugi turistički kapaciteti bit će u sredini ove ljetne sezone nelikvidni, upozorili su u Ljubljani na konferenciji za novinare vodeći ljudi hotelskih i drugih turističkih tvrtki.

Navode da su vaučeri, odnosno tzv. turistički bonovi u iznosu od 200 eura, koje vlada namjerava podijeliti svim punoljetnim državljanima u sklopu trećeg paketa pomoći zbog posljedica epidemije, samo kratkoročna, ne sistemska mjera te da postoji opasnost od velikog gubitka radnih mjesta, a poslije i rasprodaje slovenskih turističkih objekata po niskim cijenama.

Zakonskim prijedlogom prema kojemu bi mjera pomoći turizmu vrijedila još samo mjesec dana vrlo su razočarani i smatraju ga neprihvatljivim s obzirom na to da se obećavalo da će se subvencioniranje turizma, koji je u epidemiji pretrpio najviše štete, nastaviti do kraja ove godine.

Predstavnici slovenske turističke industrije upozorili su i da su granice s Italijom, Austrijom i Mađarskom za uobičajene turističke prelaske još zatvorene, da u normalnim sezonama 75 posto noćenja u Sloveniji ostvaruju stranci te da 60 posto stranih turista dolazi upravo iz Austrije, Italije i Njemačke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!