16:29 / 23.03.2020.

Autor: Hina

Slovenija: Treći umrli od koronavirusa poznati novinar Marjan Jerman

Foto: Andreas Lischka from Pixabay

Foto: Andreas Lischka from Pixabay

Foto: - / -

U karijeri je djelovao i kao ratni reporter javljajući se, među ostalim, iz Vukovara uoči njegova pada.
Treća žrtva koronavirusa u Sloveniji, koji je umro u ponedjeljak, poznati je novinar Marjan Jerman, umirovljeni djelatnik Radiotelevizije Slovenija, a u karijeri je djelovao i kao ratni reporter javljajući se, među ostalim, iz Vukovara uoči njegova pada.

Slovensko ministarstvo zdravstva objavilo je danas da je treći umrli među onima koji su se inficirali koronavirusom 67-godišnjak, koji je umro u Infekcijskoj klinici ljubljanskog kliničkog centra, kamo je doveden iz svog stana, ali da je uz koronavirus imao i druge bolesti pa se smrt ne povezuje direktno s tom virusnom zarazom.

Slovenski mediji su istodobno objavili osmrtnicu 67-godišnjeg Jermana i neslužbeno navode da je treća žrtva korone upravo on. Slovenske zdravstvene vlasti zbog zaštite privatnosti ne objavljuju identitet ni žrtava ni oboljelih.

U Sloveniji je bio najpoznatiji po dugogodišnjoj seriji emisija pod naslovom "Gdje vas cipela žulja", o različitim međususjedskim sudskim sporovima i svađama, a proslavio se i kao ratni reporter.

Izvještavao je najprije o borbama za slovensko osamostaljenje u lipnju 1991., a onda i s bojišta u Hrvatskoj i BiH, da bi na kraju izvještavao i s Kosova u vrijeme intervencije NATO-a.

Knjigu o svojim reporterskim doživljajima s ratišta, pod naslovom "Iz pakla", objavio je 2001. godine u suautorstvu s još nekolicinom slovenskih kolega, a poznat je i po razgovoru sa zapovjednikom vukovarske obrane Milom Dedakovićem Jastrebom, koji je bio emitiran na Slovenskom radiju malo prije pada Vukovara, koji je, zbog tadašnje situacije u Hrvatskoj i medijskog rata koji je pratio onaj na bojišnicama, izazvao dosta uzbuđenja i kotroverzija.

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji porastao na 442, za 28 više prema jučer

U Sloveniji su u ponedjeljak do 14 sati ukupno 442 osobe bile registrirane kao zaražene koronavirusom, što je za 28 slučajeva više nego u isto vrijeme u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva.

Najviše zaraženih i dalje je na području središnje regije (Ljubljana), zatim jugoistočne regije (Novo Mesto, Črnomelj, Metlika), a jedno od žarišta je i općina Šmarje pri Jelšah, na području Celja. U središnjoj regiji je oko 150 potvrđenih slučajeva, a u jugoistočnoj 60-ak.

U zadnja 24 sata testom je potvrđen koronavirus kod 28 osoba, a ukupno je do sada provedeno 13.812 testiranja, prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

U sveučilišnom kliničkom cetru (UKC) u  Ljubljani su hospitalizirana 32 bolesnika, osam od toga na odjelu intenzivne terapije, objavila je danas vlada na svojem Twitter profilu.

U Mariborskom UKC-u  je hospitaliziranih 11 zaraženih, dva od toga na intenzivnom odjelu, potvrdili su u drugoj najvećoj slovenskoj bolnici. Teži slučajevi hospotaliziraju se u bolnici Golnik kod Kranja. Osim toga, bolnica u Celju koja je od sada također predviđena za hospitalizacije, jučer i danas primila je dva oboljela od koronavirusa.

Tri osobe kod kojih je potvrđena zaraza koronavorusom umrle su, a bile su u starijoj dobi i imale druge kronične bolesti.

Posebna pažnja zadnjih se dana posveća skrbi za starije osobe u epidemiji koronavirusa, među ostalim i zato jer se zaraza proširila i na neke domove za starije osobe.

U domu umirovljenika u Metliki, čija su dva bivša stanara umrla od koronavirusa, broj ukupno zaraženih povećao se u odnosu na prošli tjedan među štićenicima i zaposlenicima sa 12 na 17, a oni s blagim simptomima izolirani su u poseban objekt. Svi štićenici imaju 24-satnu osiguranu medicinsku pomoć, dok ih još 16 nije testirano.

U općini Šmarje pri Jelšah, također jednom od žarišta zaraze u Sloveniji, ima preko pedeset zaraženih, među njima 19 stanara lokalnog doma za starije osobe, jedan više nego u nedjelju, te pet među njegovim osobljem, jedan više nego dan ranije, a zabilježena je i povišena temperatura kod još nekoliko netestiranih stanara.

U domu za starije Trnovo kod Ljubljane, zbog potvrde koronavirusa kod njihove čistačice, za 20 stanara i 3 zaposlenika određena je samoizolacija, javljaju danas slovenski mediji.

Od ovog tjedna prednost za testiranje na koronavirus imaju osobe starije od 60 godina, te one s oslabljenim imunitetom i kroničnim bolestima, a preporuka je da se takvi koji su još u procesu rada povuku kao visokorizični na infekt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!