Slovenija u misiji EU-a za obuku ukrajinskih snaga s najviše 30 vojnika

08.12.2022.

17:25

Autor: HRT/Hina/J.L.

Slovenija u misiji EUMAM sudjeluje s najviše 30 vojnika

Slovenija u misiji EUMAM sudjeluje s najviše 30 vojnika

Foto: Ilustracija / SHUTTERSTOCK

Odbori za obranu i vanjske poslove slovenskog parlamenta upoznali su se s namjerom Slovenije da sudjeluje u Misiji vojne pomoći Europske unije za potporu Ukrajini (EUMAM), a prema raspoloživim informacijama Slovenija će u tu misiju uključiti 30 svojih vojnika. 

Predsjednik Odbora za obranu Martin Premk rekao je nakon sastanka kako se očekuje da će u misiji sudjelovati najviše 30 pripadnika Slovenske vojske te da se obuka neće održavati u Sloveniji.

Prema riječima predsjednika slovenskog Odbora za obranu i zastupnika vladajućeg Pokreta slobode, misija Sloveniji ne donosi dodatne troškove niti joj predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Obuka će se održavati u zemljama Europske unije, no nije točno određeno u kojima će djelovati slovenski vojnici.

U misiju, koja bi trebala trajati dvije godine, bit će uključeno najviše 30 vojnika, rekao je Premk, ali nije iznio više detalja.

Službeno pokrenuta od država članica sredinom studenoga, misija će pružati obuku na razini pojedinca i na razini postrojbe, a u planu je i obuka specijalnih jedinica. U sklopu misije osigurat će se koordinacija aktivnosti država članica koje već obučavaju ukrajinske vojnike, a bit će otvorena i za sudjelovanje trećih zemalja.

Mandat misije koju je zatražila Ukrajina u početku će trajati dvije godine, a za ukupne troškove obuke do 15.000 ukrajinskih vojnika bit će izdvojeno 106,7 milijuna eura.

Kako prenosi STA, izvori u EU-u navode da će misija imati dva multinacionalna sjedišta, u Poljskoj i Njemačkoj, te da će EU osigurati 16 milijuna eura za opremu i streljivo za potrebe obuke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!