Slovenija ukida COVID potvrde u ponedjeljak

19.02.2022.

20:30

Autor: V.G./Hina/HRT

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Slovenska vlada u subotu je donijela odluku o ukidanju COVID potvrda te samotestiranja učenika, a više neće biti ni besplatnog testiranja brzim antigenskim testovima.

- Od ponedjeljka 21. veljače posvuda napuštamo provjeru PCT statusa (preboljeli, cijepljeni, testirani), osim u bolnicama, domovina za starije i nemoćne, zatvorima i sličnim djelatnostima", rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade u subotu ministar zdravstva Janez Poklukar.

Dodao je da je već na snazi odluka po kojoj više nema provjera COVID statusa na granicama pri ulasku u Sloveniju.

Testiranje u školama također se ukida, ali će učenici u razredu i dalje trebati nositi maske.

Poklukar je rekao kako je vlada odlučila da se intenzivno nastavi s prilagođavanjem mjera epidemiološkoj situaciji koja se popravlja, ali da i dalje treba primjenjivati osnovne protuepidemijske i higijenske mjere.

U uslužnim djelatnostima u ponedjeljak se također ukidaju ograničenja vezana uz broj stranaka u istom prostoru, a ponovno će smjeti raditi diskoteke i noćni klubovi.

Potrošači i zaposleni u različitim djelatnostima od ponedjeljka COVID potvrdama više neće morati dokazivati svoj status pri ulasku u poduzeća, trgovine i trgovačke centre, u restorane, niti u ostalim uslužnim djelatnostima.

Isto tako, u turističkim smještajnim objektima više neće vrijediti dosadašnja ograničenja broja korisnika, a ograničenja se ukidaju i u radu ugostiteljskog sektora, što se odnosi i na ograničenje vremena njihova rada.

- I dalje ćemo pratiti epidemiološku situaciju, ako bude potrebno, neku ćemo mjeru dodati ili ponovo uvesti, no nadam se da to neće biti potrebno, rekao je Poklukar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!