13:23 / 23.09.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Slovenija: Više od tisuću novozaraženih, vrh zaraze početkom studenoga

Slovenija: Više od 1000 noovzarženih

Slovenija: Više od 1000 noovzarženih

Foto: Ilustracija / shutterstock

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno malo više od tisuću novih zaraza koronavirusom, uz zabrinjavajući podatak o još deset umrlih, jednako kao i dan ranije, što je najveći broj smrtnih slučajeva dnevno koji se bilježi od kraja travnja, a nove projekcije govore o vrhu četvrtog vala početkom studenoga.


- Zadnjih dana se čini da broj novih zaraza ne raste i da smo se približili jednoj razini kada će brojevi stagnirati. No, bojim se da ćemo se idući mjesec vratiti u rastući trend, kazao je za Slovensku televiziju Leon Cizelj iz instituta "Jožef Štefan", koji za vladu radi projekcije i modele razvoja epidemije.

Prijašnje projekcije o vrhu epidemijskog vala u listopadu sada se, po nekim ocjenama, prebacuju na početak studenoga.

Što se tiče povećanja broja umrlih zadnjih dana, Cizelj je rekao da se stanje u bolnicama u odnosu na testirane pokažu s vremenskom zadrškom pa je dvadeset umrlih u zadnja dva dana posljedica tog pravila.

- Sa sadašnjim prosjekom od 1200 zaraženih dnevno možemo reći da će od toga njih 50 trebati hospitalizaciju, 15 intenzivno liječenje, dok će ih 5-6 umrijeti, kazao je Cizelj za Slovensku televiziju.

U zadnja 24 sata u Sloveniji je s 5.618 testova potvrđeno 1.011 novozaraženih ili 18 posto među testiranima, 14-dnevna incidencija iznosi 652 slučaja na 100.000 stanovnika, a s deset novih preminulih broj žrtava Covida-19 popeo se na 4.516, objavio je u četvrtak Institut za javno zdravlje (NIJZ).

U bolnicama je 388 pacijenata, od kojih 105 na intenzivnim odjelima, a potrebnim dozama cjepiva protiv Covida-19 do sada je zaštićeno 46,3 posto populacije.

Cijepiti se namjerava 71 posto stanovništva

Uvođenje obveznih covid potvrda i obvezno cijepljenje u javnoj upravi izazvale su povećani interes za cijepljenje u zadnjih desetak dana, a centri za cijepljenje bit će otvoreni i subotu i nedjelju.

Prema anketi provedenoj zadnjih dana, sada namjeru da se cijepe izražava 71 posto ispitanika, što je najviše koliko je zabilježeno do sada u odnosu na prethodne slične ankete, premda povremeni javni prosvjedi protiv zaoštravanja mjera i dalje traju, pa su i sinoć protiv njih prosvjedovali u središtu Ljubljane mnogi koji ih smatraju neopravdanima.

Vlada je objavila da je cjepiva sasvim dovoljno za sve koji se žele cijepiti, a na sinoćnjoj je dopisnoj sjednici donijela i odluku o doniranju 100.620 doza cjepiva Pfizer/BioNTech Bosni i Hercegovini na molbu te države koja oskudijeva cjepivima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!