Slovenija vrh zaraze očekuje idući tjedan, raste pritisak na bolnice

16.11.2021.

10:13

Autor: Hina/HRT

Slovenija vrh zaraze očekuje idući tjedan, raste pritisak na bolnice

Slovenija vrh zaraze očekuje idući tjedan, raste pritisak na bolnice

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U Sloveniji se očekuje da će vrhunac četvrtog vala epidemije Covida-19 po broju zaraženih biti sredinom idućeg tjedna, no rast hospitalizacija će se nastaviti i nakon toga, što dovodi u pitanje funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Prema najgorem scenariju trebat ćemo 1300 postelja za covid bolesnike, od čega 330 na intenzivnoj njezi, što je 40 više od maksimalnih kapaciteta intenzivnih postelja koje smo planirali, kazao je za Slovensku televiziju Robert Carotta, državni tajnik u ministarstvu zdravstva i koordinator za bolnice u sadašnjoj zdravstvenoj krizi.

Manje bolnice su, po njegovim riječima, već sada na maksimumu mogućih kapaciteta, a cijelom zdravstvenom sustavu prijeti situacija da se operacijski blokovi i dvorane "pretvore u intenzivne jedinice", kad bi se izvodili samo najurgentniji zahvati.

Ministarstvo zdravstva ima plan da u takvoj situaciji zatraži pomoć drugih država, bilo slanjem covid pacijenata u inozemstvo ili traženjem pomoći u medicinskom kadru. Carotta je skloniji potonjoj mogućnosti s obzirom na rizike i opasnosti transporta intubiranog pacijenta kilometrima daleko.

Zbog nedostatka osposobljenog zdravstvenog kadra u bolnicama, posebno za njegu bolesnika na intenzivnim covid odjelima, u sadašnju kriznu epidemiološku situaciju u Sloveniji uključila se i zdravstvena služba vojske, ali i studenti medicine i zdravstvene njege.

U ljubljanskom UKC-u, gdje nedostaje 300 medicinskih sestara, tako već sada redovnom osoblju pomaže 230 studenata zdravstvene njege i 40-ak studenata medicine.

Prošlog je tjedna u Sloveniji potvrđeno nešto više od 22.600 zaraza novim koronavirusom, 2000 više nego u tjednu prije toga, broj hospitaliziranih približava se onom iz lanjskog drugog vala epidemije, bolnice su sve punije covid pacijentima, a zabrinjava i visok postotak pozitivnih među testiranima - u ponedjeljak je pozitivan bio svaki drugi test.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u ponedjeljak da je epidemiološka situacija u zemlji "smrtno ozbiljna". Premijer Janez Janša nagovijestio je u parlamentu da bi njegova vlada, poput Austrije, mogla uvesti "lockdown" za necijepljene, te pozvao ustavni sud da što prije donese konačnu odluku o privremeno suspendiranoj vladinoj odluci o obveznom cijepljenju zaposlenih u državnoj upravi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!