18:20 / 25.08.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Slovenija: za krajnji slučaj za pacijente oboljele od COVID-a spremno 900 kreveta

Povećanje broja zaraženih u Sloveniji.

Povećanje broja zaraženih u Sloveniji.

Foto: Ilustracija / Pixabay

Zbog rastućeg broja hospitalizacija slovenska vlada planira u zadnjoj od šest faza jesenskog epidemijskog vala uključiti sve bolnice za liječenje pacijenata s COVID-om koje bi u tu svrhu trebale namijeniti 900 postelja, no zahvaljujući cjepivu očekuje se da se takav scenarij neće ostvariti.

Kako je objavila Slovenska tiskovna agencija STA, za prelazak iz faze u fazu postavljeni su točni kriteriji, a u zadnjoj i najkritičnijoj fazi bolnice bi za pacijente oboljele od COVID-a morale rezervirati 762 postelje na običnim te 164 na intenzivnim odjelima.

Trenutačno stanje je pod kontrolom jer se unatoč rastu hospitalizacija u 4 bolnice liječi 89 pacijenata s COVID-om.

No kako je u srijedu izjavila novinarima infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, postoje i neke zabrinjavajuće "matematičke" projekcije po kojima bi se broj hospitaliziranih mogao povećati i na dvije tisuće.

Takvo opterećenje zdravstveni sustav ne bi mogao podnijeti jer cijeli ljubljanski Sveučilišni klinički centar (UKC), kao najveća zdravstvena ustanova u zemlji, raspolaže s ukupno 2200 kreveta za sve pacijente s raznim bolestima iz cijele Slovenije. Nastavljaju se upozorenja zdravstvenih vlasti da je za izbjegavanje crnih scenarija potrebno cijepiti što više stanovništva.

Do sada je cijepljeno tek malo više od polovine odrasle populacije.

- Brojke nam ovih dana jasno govore što možemo očekivati, zato idućih mjeseci moramo dati svoj prilog da kontroliramo epidemiju, kazao je ministar zdravstva Janez Poklukar prilikom obilaska više bolnica.

Poklukar je apelirao na svijest onih koji to još nisu učinili i oklijevaju da se što prije cijepe.

- Moramo biti svjesni da naše zdravstvo nema beskonačne kapacitete te da se osim za one oboljele od COVID-a brine i za sve druge bolesnike. Ako ne bude zajedničkog napora svih, neće biti ni normalne dostupnosti zdravstva i liste čekanja se mogu produžiti. Zdravstveni djelatnici još s entuzijazmom kreću u četvrti val, ali su vrlo iscrpljeni, kazao je slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!