13:02 / 14.08.2021.

Autor: V.G./Hina/HRT

Slovenija: Za Veliku Gospu cijepljenje i pred crkvama

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Kako bi se povećao broj cijepljenih protiv COVID-a u Sloveniji, tamošnje su se zdravstvene vlasti s crkvenima dogovorile o cijepljenju vjernika pred većim crkvama i na hodičašćima na sutrašnji praznik Marijina uzašašća.

Biskupi pozivaju vjernike da se cijepljenjem pobrinu za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih bližnjih, kazao je za medije glasnogovornik Slovenske biskupske konferencije Tadej Jakopič.

O organizaciji dolaska mobilnih ekipa za cijepljenje dogovorit će se svećenici i predstavnici Instituta za javno zdravlje, a cijepit će se nakon glavne mise u većim crkvama, među ostalim i u glavnom marijanskom svetištu u Brezju na Gorenjskem.

U Sloveniji je do sada potrebnim dozama cjepiva zaštićeno 40,3 posto ukupne populacije, prema ocjenama epidemiologa znatno manje od potrebnog dijela stanovništva da bi se spriječio novi epidemijski val ove jeseni zbog zaraznije delta-varijante virusa.

Prema podacima vlade, dnevno se ovih dana cijepi samo oko 3 tisuće ljudi, dok mobilne ekipe koje odlaze na teren izvan domova zdravlja i centara za cijepljenje mjesečno cijepe oko 10.000 ljudi.

Kako bi se tempo povećao i zaštitili oni koji su rizičniji, liječnici obiteljske medicine od ovog tjedna upućuju pisane pozive na cijepljenje i svim svojim pacijentima koji su stariji od 50 godina.

U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena čak 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je 65 više nego prethodni dan i najveći broj zaraza u jednom danu od početka srpnja, a vrlo je visok i udio pozitivnih testova - 14,1 posto.

Sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu sada iznosi 184, a 14-dnevna incidencija porasla je na 100.

U bolnicama je 42 oboljelih, od čega njih 8 na intenzivnim COVID odjelima, a nijedan oboljeli u posljednja 24 sata nije umro pa broj preminulih od početka epidemije ostaje 4433.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!