10:45 / 17.09.2020.

Autor: M.M./Hina

Slovenija: Zabrana napuštanja matičnih općina nije bila protuustavna odluka vlade

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Ilustracija (Armin Durgut/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Prema pravorijeku, za koji je glasovalo petero sudaca, a četvero je bilo protiv, ljudska prava moguće je u izuzetnim, ustavom utvrđenim situacijama, ograničiti radi zaštite prava drugih.
Odluka slovenske vlade kojom  je u prvom valu epidemije koronavirusa sredinom travnja zabranila kretanje stanovništva izvan granice matičnih općina nije bila prekomjerna niti kratila osobne ustavom zajamčene slobode, prema presudi ustavnog suda.

Prema objavljenom pravorijeku, za koji je glasovalo petero sudaca, a četvero se u izdvojenim stajalištima izjasnilo protiv, ljudska prava moguće je u izuzetnim, ustavom utvrđenim situacijama, ograničiti radi zaštite prava drugih.

U  32. članku ustava utvrđuje se da se i sloboda kretanja iz zdravstvenih razloga može ograničiti u slučaju pojave zaraznih bolesti, zato odluka vlade nije bila nesrazmjerna, odnosno prekomjerna, ocijenila je većina sudaca.

Prema konačnoj  presudi, donesenoj više od četiri mjeseca od podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti sporne uredbe, vlada je s obzirom na tada dostupne podatke i informacije o novom virusu imala opravdani razlog vjerovati u to da će "zatvaranje" u općinske granice smanjiti širenje epidemije.

Suci su o predmetu djelomice inače odlučivali i krajem travnja, kad su odbili inicijativu da se uredba do konačne presude suspendira, ali su vladi tada naložili da je mora analizirati i njezinu snagu eventualno produljivati svakih tjedan dana, ovisno o epidemiološkoj situaciji jer je najprije bila donesena bez roka do kada je na snazi.

Ustavni sudac Rok Čeferin, jedan od četvorice sudaca koji su glasali protiv donesene presude, naveo je u svojem izdvojenom mišljenju da ona predstavlja "opasan presedan".

- Ustavni sud time je javnosti poslao jasnu poruku da će izvršnoj vlasti u vrijeme epidemije dopustiti prihvaćanje intenzivnih i razumski neargumentiranih intervencija u ljudska prava i temeljne slobode, te da joj u kriznim vremenima jednostavno treba vjerovati, naveo je Čeferin.

Rok Čeferin je brat Aleksandra Čeferina, predsjednika UEFA-e i obojica su pravnici iz ugledne obiteljske odvjetničke firme Čeferin koju je osnovao njihov otac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!