10:32 / 30.10.2020.

Autor: V.K./Hina

Slovenija "zaključana" i idući tjedan

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: REUTERS/Borut Zivulovic

Foto: - / REUTERS

Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života u Sloveniji ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac.
Rigorozne mjere zaustavljanja društvenog života u Sloveniji ostaju na snazi i idući tjedan, odlučila je na noćnoj sjednici vlada Janeza Janše jer epidemiolozi ocjenjuju da drugi val epidemije Covida-19 još nije dosegnuo vrhunac.

➡️
Slovenija ima 2488 novozaraženih u zadnja 24 sata
➡️ Koronavirus - najnovije informacije

-
Projekcije na žalost govore da će broj oboljelih još rasti, zato se mjere produljuju za još tjedan dana, poručio je premijer Janez Janša preko Twittera nakon sastanka vlade s epidemiolozima.

Trend rasta širenja virusa i broja hospitaliziranih mogao bi se preokrenuti za sedam do deset dana kad će se mjere ponovo razmatrati, rekao je premijer.

- Ako svojim ponašanjem podržimo napore zdravstvenih djelatnika, onda za sedam do deset dana možemo očekivati olakšanje mjera, naveo je premijer Slovenije. U skladu s time vlada je odlučila da učenici i studenti i idućeg tjedna ostanu kod kuće, što će se računati kao jesenski praznici, pa neće biti niti online nastave. Vrtići će biti djelomice otvoreni, za zaposlene koji rade u važnim službama poput zaposlenih u zdravstvu, vatrogastvu, civilnoj zaštiti i policiji.

Na snazi ostaju i druge mjere te ograničenja uvedeni u zadnje vrijeme zbog eksponencijalnog rasta zaraza. Tako u Sloveniji ostaje na snazi zabrana kretanja u skupinama iznad šest osoba, policijski sat u noćnim satima te zabrana izlaska iz općina stalnog prebivališta, osim izuzetaka kao što su odlazak na posao i slične obveze, što će policijske kontrole provjeravati uvidom u dokumente kojima se to dokazuje.

Ovaj tjedan u Sloveniji su zabilježeni rekordni rezultati u broju inficiranih i novooboljelih, a zdravstvene vlasti i vladu posebno zabrinjavaju ograničeni kapaciteti za liječenje Covida-19 jer je sve više hospitaliziranih i onih koji trebaju intenzivno liječenje.

Prema jučerašnjim zadnjim rezultatima na intenzivnim odjelima je 109 teško oboljelih pa se otvaraju novi intenzivni odjeli unatoč nedostatku potrebnog kadra, a broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom već je premašio 20.000.

Po zadnjim podacima ministarstva zdravstva, četrnaestodnevna incidencija epidemije, odnosno broj potvrđeno zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana u četvrtak je iznosio čak 955, što Sloveniju stavlja među države u Europi najteže pogođene novim valom pandemije.

Nove podatke o broju oboljelih i stanju u bolnicama vlada će objaviti na konferenciji za novinare.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!